Αναγκαία η τρίτη δόση για την προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών
Σε νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τον κορονοϊό.
Όπως είπε, μέχρι 10 Δεκεμβρίου στην Αμερική είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές, το 97% μη σοβαρές. Οι συνηθέστερες παρενέργειες ήταν πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία. Οκτώ περιπτώσεις καταγράφηκαν με μυοκαρδία, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα τα παιδιά 5-11 ετών προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. «Η εικόνα είναι πραγματικά γιορτινή» είπε η κ. Θεοδωρίδου. Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη Όμικρον. «Το θέμα της μεταδοτικότητας έχει διευκρινιστεί», είπε. «Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επίσης άτομα που έχουν νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούν».
Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για την βαρύτητα της νόσου, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου. Υπάρχει, είπε η καθηγήτρια, συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Νότια Αφρική. Τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει, αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.
Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον, είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Δείτε ακόμα:  Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News