Δεν συνδέονται οι περιοχές τεκτονικά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δεν είναι εύκολη περιοχή η Λέσβος»
Συνεχίζεται ο «χορός των ρίχτερ» σε Λέσβο, Εύβοια και Κρήτη και για το φαινόμενο μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικών Κινδύνων, Ευθύμιος Λέκκας.
«Πρόκειται για μία σεισμική διέγερση σε διάφορες περιοχές της χώρας, διάσπαρτη. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η χρονική σύμπτωση και σε κάθε μία περιοχή τα χαρακτηριστικά είναι τελείως διαφορετικά από δυναμικής, κινηματικής και γεωμετρικής άποψης. Συνεπώς, δε συνδέονται οι περιοχές αυτές σεισμών τεκτονικά, δεν έχουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε μία χρονική σύμπτωση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Αναφορικά με την τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής Eκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ για τη σεισμική δραστηριότητα απάντησε ότι οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτή κατέληξαν στο ότι «στην Κρήτη η σεισμική δραστηριότητα είναι μεν είναι σημαντική, αλλά είναι πολύ μακριά από το χερσαίο χώρο, συνεπώς η διακινδύνευση είναι χαμηλή» και όπως τόνισε «δεν περιμένουμε μεγάλες επιπτώσεις στην Κρήτη».
Όσον αφορά στην Εύβοια συμπέραναν ότι «η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε αποδρομή, δηλαδή πάμε προς την ολοκλήρωση της σεισμικής δραστηριότητας» ενώ μιλώντας για τα Ψαχνά και τη Θήβα τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.
O κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Λέσβο λέγοντας ότι οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους εκεί χαρακτηρίζοντας την «ως μία εξαιρετικά δύσκολη γεωτεκτονικά και σεισμοτεκτονικά περιοχή.
«Δεν είναι εύκολη περιοχή. Αυτή τη δυσκολία την επιτείνει ουσιαστικά και το γεγονός ότι είμαστε στις παρυφές του εθνικού χώρου, δηλαδή είμαστε σε παραμεθόρια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μόνο το ελληνικό δίκτυο και δεν έχουμε το άλλο μισό δίκτυο που είναι στην απέναντι πλευρά και δεν μπορούμε να έχουμε σαφή πρόσβαση» εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Όσον αφορά στο τι έδειξαν τα νέα όργανα που έχουν τοποθετήσει στην περιοχή, εξήγησε ότι φαίνεται ότι «η σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο δεν είναι διάσπαρτη. Είναι σε πολύ συγκεκριμένα σημεία που έχουν δράση και έδωσαν αυτή τη δραστηριότητα που πολύ δύσκολα θα μεταφερθεί σε άλλα γειτονικά παρακείμενα, τα οποία συνδέονται με μεγάλους σεισμούς».

Δείτε ακόμα:  Απεργούν αύριο Πέμπτη γιατροί και νοσοκομειακοί στα δημόσια νοσοκομεία

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News