Δίχως φρένο το ράλι τιμών στα σούπερ μάρκετ...

Δίχως φρένο το ράλι τιμών στα σούπερ μάρκετ…

BREAKING NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς ανάχωμα κινούνται οι τιμές βασικών υλών και προϊόντων, καθώς η εξίσωση ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και το χρονισμό άφιξης στο ράφι για βασικά αγαθά και τρόφιμα δεν μπορεί να απορροφήσει τις όποιες μικρές μειώσεις στις βασικές πρώτες ύλες.

Στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών σημειώνεται μια κάποια διόρθωση, ωστόσο πέρα από το… γεγονός του ότι αυτή είναι «εύθραυστη», τα προϊόντα που σήμερα και στο εγγύς μέλλον καλείται να αγοράσει ο καταναλωτής έχουν ήδη ενσωματώσει τα υψηλά επίπεδα κόστους.

Πρωταθλητές στο νέο κύμα ανατιμήσεων -τρίτο μεγάλο από τις αρχές του έτους- είναι το χαρτί υγείας, οι χαρτοπετσέτες, τα χαρτομάντιλα, τα ρολά κουζίνας, όπου οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν αυξήσεις που φθάνουν το 35%. Νέο ράλι ανατιμήσεων αναμένεται και στα έλαια.

Οι τιμοκατάλογοι του Σεπτεμβρίου που έχουν στα χέρια τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν αυξήσεις 30%, Διψήφιο ποσοστό ανατιμήσεων 25%-28% ζητούν επίσης οι προμηθευτές κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό), κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που αγοράζουν το προϊόν από τις ξένες αγορές.. Στην περίπτωση του μοσχαριού και του χοιρινού, η χώρα είναι ελλειμματική και τις μεγαλύτερες ποσότητες που καταναλώνει τις εισάγει από Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.ά.

Ανατιμήσεις της τάξης του 25% αναμένονται επίσης στο αλεύρι, στο σιμιγδάλι και στα υποπροϊόντα αυτών, που σημαίνει ότι και τα συσκευασμένα προϊόντα θα πάρουν την άγουσα , όσον αφορά τις τιμές στο ράφι. Από το νέο κύμα ανατιμήσεων δεν απουσιάζει ούτε ο καφές. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους, οι προμηθευτές ζητούν αυξήσεις 15%.

Οι νέες ανατιμήσεις, που αναμένεται ότι θα πιέσουν το ήδη μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών, θα περάσουν τμηματικά μέχρι τα Χριστούγεννα, δημιουργώντας μια νέα δύσκολη συνθήκη.

Δείτε ακόμα:  Αυξήσεις "Φωτιά" στις τιμές αυτών των προϊόντων από Σεπτέμβριο λόγω πρωτοφανών ελλείψεων (vid)

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News