Δημήτρης Λιντζέρης: Ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης με επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο

Δημήτρης Λιντζέρης: Ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης με επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο

NEWS Β ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΝΕΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Γράφει ο Δημήτρης Λιντζέρης

Τον τελευταίο καιρό συνέβησαν σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον. Ιδιαίτερα η απώλεια της Φώφης Γεννηματά και ο τρόπος με τον οποίο η γενναία αυτή γυναίκα αντιμετώπισε την επάρατη νόσο και τον θάνατο συγκλόνισε το σύνολο του πολιτικού κόσμου και συγκίνησε όλους τους Έλληνες.

Όμως η ζωή συνεχίζεται και ο χώρος βρίσκεται σε προεκλογική διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας.
Η πολυδύναμη ελληνική κεντροαριστερά βρίσκεται στο επίκεντρο του εγχώριου πολιτικού βίου αποτελώντας μήλον έριδας ένθεν κακείθεν. Η προσφορά της στον τόπο είναι μεγάλη. Η ιστορία και η διαδρομή της είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Η πολυκύμαντη πορεία της έχει βάθος στον χρόνο. Πρόκειται για την ανορθωτική δύναμη του κέντρου που εξέφρασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσδίδοντας στη χώρα δυναμική και εξωστρέφεια.

Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Γεώργιος Παπανδρέου συνέβαλλαν αποφασιστικά στον προοδευτικό προσανατολισμό της.

Στην μεταπολιτευτική περίοδο ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους σε κοινωνικό, οικονομικό, θεσμικό και αναπτυξιακό επίπεδο. Συνέβαλλαν στην παγίωση σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού.

Ταυτίστηκαν με την αναζωογόνηση και εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας. Την έβγαλαν από την Βαλκανική ενδοχώρα τοποθετώντας την στο κέντρο της Ευρώπης στο σκληρό πυρήνα των προηγμένων δυτικών κοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ που με συνέπεια υπηρέτησαν και οι δυο προσέφερε τα μέγιστα.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποκαταστήσει την αδιαμφισβήτητη αξία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Το πλήγμα που υπέστη ουδόλως ακυρώνει το αξιόλογο έργο του.

Δείτε ακόμα:  Πρωτοφανής γκάφα Κουρτάκη με αποκάλυψη για «ξενοδοχείο του Ραγκούση» που όμως δεν ήταν του Ραγκούση!

Από το 2015 και μετά το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών ούτε κατάφερε να αυτοπροστατευθεί από τις λυσσώδεις επιθέσεις των αντιπάλων. Μάλιστα συνέβη κάτι χειρότερο. Κάποιοι ενοχοποίησαν τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση, η οποία είχε καταλυτικό ρόλο στην αποφυγή της άτακτης χρεωκοπίας.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αντιμετωπίστηκε σκαιά και άδικα από εκείνους που είχαν μεγάλη συμμετοχή στην πτώχευση της χώρας και που όπως αποδείχθηκε είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντέλει κάποιοι εξ αυτών διέσπασαν το χώρο αποχωρώντας από το κίνημα, άλλοι προσχωρώντας σε άλλα κόμματα και άλλοι δημιουργώντας καινούργια.

Η υποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ από το νεφελώδες ΚΙΝΑΛ συνέβαλλε δραστικά στην αποδόμηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που εξέφραζε το κίνημα. Έτσι οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι αναζήτησαν έκφραση σε άλλους χώρους. Και το ίδιο μετατράπηκε σε άμορφο σχήμα δίχως στοιχειώδη οργανωτική υπόσταση. Η πολιτική και κοινωνική στασιμότητά του και η δημοσκοπική καθίζησή του το επιβεβαιώνει.

Τα τελευταία χρόνια απέχει παρασάγγας από τις ιδεολογικές αρχές του ΠΑΣΟΚ αφού κάποιες φορές εμφανίστηκε και με έναν λόγο που παραπέμπει σε κλισέ αριστερίστικων οργανώσεων. Η εντυπωσιακή προσέλευση των πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας του, το 2015, έδειξε την προσδοκία τους για την ανασύσταση ενός νέου δυναμικού και σύγχρονου κεντρώου και κεντροαριστερού πόλου που θα έμπαινε σφήνα στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στη συντηρητική Ν.Δ..

Η διάψευση που ακολούθησε δημιούργησε κλίμα απογοήτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ φάνηκε να υπολείπεται των εκφρασμένων επιθυμιών σημαντικού τμήματος κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Απαιτείται άμεσα η ανασύνθεση ενός αυτόνομου και αυθύπαρκτου ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος, που θα πρεσβεύει και θα υπηρετεί τις πάγιες αρχές του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον πατριωτισμό, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δείτε ακόμα:  Ράπισμα Ραγκούση σε Πικραμμένο: “Εάν σεβόσασταν την διαδρομή σας το λιγότερο που έπρεπε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε”

Που θα ξεκαθαρίζει χωρίς ψευδαισθήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας – γέννημα των αγανακτισμένων της πάνω πλατείας – είναι προϊόντα συγκυρίας και λαϊκισμού και όσο και αν αντιγράφουν συνθήματα και σύμβολα δεν ήταν ούτε μπορεί να είναι κεντροαριστερό, δημοκρατικό κόμμα. Είναι σχήμα βαθιά αναχρονιστικό, αυταρχικό και ολοκληρωτικής αντίληψης στις απόψεις και στις πράξεις. Αποτελεί τον υπαρξιακό μας αντίπαλο.

Γι’ αυτό απαιτείται να εκλεγεί στις 5 Δεκέμβρη ηγεσία ισχυρή που θα διακρίνεται από την πολιτική της επάρκεια, τη διαχειριστική της ικανότητα και τεχνοκρατική γνώση που θα αναφέρεται στο μέλλον της χώρας και θα σχεδιάζει γι’ αυτό με εξωστρέφεια. Που θα μπορεί να αντιληφθεί τις νέες κοινωνικές και πολιτικές πραγματικότητες και ανάγκες στον κόσμο. Που θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα της υγείας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Η νέα ηγεσία θα πρέπει να αποδειχθεί ικανή και άξια να στήσει ξανά τις γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με εκείνους που αυτοτοποθετούνται στο χώρο του κέντρου, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της προοδευτικής αριστεράς. Η κεντροαριστερά διαχρονικά ξεχώριζε διότι διέθετε πλειάδα αξιόλογων ανθρώπων που μπορούν να εγγυηθούν την υλοποίηση των πιο πάνω.

Στο εγχείρημα αυτό μπορεί να ηγηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News