Δήμος Πειραιά: Γυρίζει πλάτη στους κατοίκους ο δήμαρχος στο θέμα παραχώρησης θέσεων στάθμευσης σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο

Δήμος Πειραιά: Γυρίζει την πλάτη στους κατοίκους ο δήμαρχος στο θέμα παραχώρησης θέσεων στάθμευσης σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γυρίζει  την πλάτη στους  κατοίκους ο Δήμος Πειραιά στο επίμαχο θέμα της παραχώρησης θέσεων στάθμευσης σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο κέντρο της πόλης, καθώς… όπως καταγγέλλεται, παρά τη δημόσια υπόσχεση του δημάρχου για την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, έκλεισε συνάντηση μόνο με τον Δ/ντη του Σεντ Πολ, εν αγνοία των κατοίκων και των μικρών παρατάξεων!

Ακολουθεί δελτίο τύπου των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας των κατοίκων

“Παρά τις δεσμεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, ο Δήμος Πειραιά απέκλεισε τους κατοίκους στη συνάντηση με την Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά “Saint Paul”

Χωρίς την παρουσία κατοίκων έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της Διεύθυνσης της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά « Saint Paul», την Πέμπτη 4 Αυγούστου στο χώρο της σχολής για το θέμα της παραχώρησης θέσεων στάθμευσης στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο παρά το ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στις 27 Ιουλίου 2022 αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος, υπήρξε η ρητή δέσμευση του Δήμου Πειραιά ότι θα ειδοποιηθούν οι κάτοικοι για επερχόμενη συνάντηση μεταξύ Δήμου, εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, κατοίκων της περιοχής και εκπροσώπου της διεύθυνσης της σχολής.

Μας εξέπληξε το γεγονός ότι, παρά την δέσμευση, μάθαμε από τρίτους για την συνάντηση αυτήν χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση από πλευράς Δήμου.

Ήδη η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πειραιά έχει αποστείλει σχετικό email στο Γραφείου Δημάρχου Πειραιά, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο ζητά ενημέρωση γι’αυτή τη συνάντηση χωρίς καμία ανταπόκριση! Σχετικό email απέστειλε και στις δημοτικές παρατάξεις προς ενημέρωσή τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα των κατοίκων και να τηρεί τους κανόνες ισονομίας και δημοκρατίας. Ο αποκλεισμός της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πειραιά και η παράκαμψη 300 περίπου αγανακτισμένων πολιτών που έχουν υπογράψει Ψηφίσματα Διαμαρτυρίας και Αντιθεσης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και επιβεβαιώνει τους φόβους μας.

Δείτε ακόμα:  ΟΠΑΝ: Με επιτυχία και ο δεύτερος κύκλος των Live Stream Sessions για την γυμναστική στο σπίτι

Σημειώνουμε ότι επειδή ακούστηκε ότι η μελλοντική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά ίσως ληφθεί «δια περιφορας» (πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα αποστείλουν την ψήφο τους μέσω email ή τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ή με όποιο παρόμοιο τρόπο ορίσει ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην σχετική πρόσκληση που θα εκδώσει), δηλώνουμε ότι μας βρίσκει αντίθετους .

Η διεξοδική συζήτηση επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι επιβεβλημένη και διότι η εισήγηση αρ. πρωτ. 19732/1639/16.5.22 της εισηγούμενης υπηρεσίας, Δ/νσης Οδοποιίας- Αποχέτευσης Δήμου Πειραιά αναφέρει ότι «Η παρούσα εισήγηση είναι σχετική με την υπ΄αρ. Δ2/3311 ΦΕΚΒ’ 3/08-01-1992 Τριμερή Υπουργική Απόφαση…». Δηλαδή η εισήγηση δεν αναφέρει ότι είναι σύμφωνη με την άνω Υπουργική Απόφαση αλλά «σχετική» και ούτε μνημονεύει, όπως θα έπρεπε, εάν συντρέχουν ή όχι οι προϋποθέσεις της άνω Υπουργικής Απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα, η άνω Υπουργική Απόφαση στην παραγρφ.2 θέτει προϋποθέσεις για την παραχώρηση χώρων στάθμευσης. Δηλ. την μη ύπαρξη : (α) δεσμεύσεων από σχετική εγκεκριμένη μελέτη στάθμευσης και (β) ιδιαίτερου ιδιόκτητου χώρου για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης οχημάτων του ενδιαφερόμενου φορέα.

Η εισήγηση της πιο πάνω υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά δεν αναφέρει εάν έλεγξε τα ως άνω.

Πρέπει λοιπόν, πριν από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ελεγχθεί διεξοδικά εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της Υπουργικής Απόφασης Δ2/3311 ΦΕΚΒ’ 3/08-01-1992 την οποία μνημονεύει η άνω εισήγηση, να ελεγχθούν οι άδειες οικοδομής της Σχολής και αν υπήρχε υποχρέωση από την ισχύουσα νομοθεσία να είχαν προβλεφθεί θέσεις στάθμευσης στις άδειες οικοδομής και φυσικά αυτές (οι θέσεις) να είχαν τηρηθεί. Εάν υπήρχε τέτοια υποχρέωση και δεν τηρήθηκε είναι ακόμη ένας λόγος που δεν πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της Σχολής St.Paul.

Δείτε ακόμα:  Η COSCO ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ : ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΩΜΑ !

Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στον Πειραιά είναι αφόρητο, η οποιαδήποτε μείωση θέσεων στάθμευσης για τους κατοίκους προκαλεί χειροτέρευση της κατάστασης. Η στέρηση θέσεων στάθμευσης δεν αποτελεί λύση.

Αναρωτιόμαστε μάλιστα εύλογα και ιδιαιτέρως ανησυχούμε και για το μελλοντικό αποτέλεσμα της δρομολογούμενης ανάπλασης της Χαριλάου Τρικούπη. Θα γίνει ανάπλαση (ή πεζοδρόμηση) μη λαμβάνοντας υπόψη τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους;;;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι εμείς (οι κάτοικοι του Πειραιά) αποτελούμε κομμάτι όλων αυτών των κινήσεων που γεννιούνται στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και ζητάνε την πραγμάτωση του αυτονόητου, υπάρχοντος και ενεστώτος δικαιώματος: να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το πρόβλημα που ανέκυψε με την αίτηση της άνω Σχολής η οποία κάθε μέρα πηγαίνει εκδρομές και αποκαλεί τους κατοίκους ως «οτιδήποτε άλλο» δεν μπορεί να βαρύνει τις πλάτες μας. Ζητάμε το αυτονόητο: να μην επιδεινωθεί άλλο η ζωή μας.

Είμαστε εμείς οι κάτοικοι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι αυτής της πόλης που της δίνουμε το νόημα της ύπαρξης της.

Οι θεσμοί με τις αποφάσεις τους και όχι με προφορικές διαβεβαιώσεις ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας υπολογίσουν και την ιστορία που ο κάθε κάτοικος κουβαλά από γενιά σε γενιά και επιμένει να ζει σ’αυτή την πόλη σε πείσμα των καιρών.”

Newsroom | Pireas News