«Έχει ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων – Αλλάζει μέσα σε 3 μήνες όσο η γρίπη σε 2 χρόνια»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island Ελευθέριος Μυλωνάκης για την πανδημία
«Οι πανδημίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας και θα πρέπει οι χώρες να προετοιμάζονται για αυτό», τόνισαν οι ομιλητές στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 18ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας covid-19 .
«Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ από το 1979 μέχρι το 2000 δεν εμφανίστηκε καμία επιδημία, από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερις (sars, mers, γρίπη των χοίρων, covid 19)», τόνισε κατά την ομιλία του ο Δρ Ελευθέριος Μυλωνάκης, καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island. «Οι πανδημίες φέρνουν νέες επιτακτικές προκλήσεις για την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Έχει αναδειχθεί πλέον πόσο καθοριστική είναι η συνεργασία των Επιστημών Υγείας, της Αυτοδιοίκησης και των Πολιτικών Αρχών, για την υγειονομική θωράκιση των χωρών. Δηλαδή, η συνεργασία της γνώσης και της παραγωγής εργαλείων και μεθόδων προαγωγής της υγείας από τη μια μεριά και η χρήση αυτής της γνώσης και αυτών των εργαλείων σε μαζική και διεθνή κλίμακα, από την άλλη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
O SARS-CoV-2 έχει μια ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας covid-19, ο Δρ Ελευθέριος Μυλωνάκης σημείωσε, ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει πλέον από το στάδιο της πανδημίας στην ενδημία, που μοιάζει με την πορεία που έχει η γρίπη. Ωστόσο, ο ιός έχει μια ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπάρχουν πάνω από 300 υπότυποι της Όμικρον, ενώ ο Sars Cov-2 κάνει μέσα σε τρείς μήνες τόσες αλλαγές, όσες κάνει ο ιός της γρίπης σε δύο χρόνια.
Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε αποτυχημένη διαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως, η Ελλάδα είχε εντυπωσιακά χαμηλή θνητότητα. «Μελέτη μάς έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με χώρες με πιο ισχυρά συστήματα υγείας, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία των εμβολίων που προστατεύουν όχι μόνο από την νοσηλεία και τον θάνατο, αλλά και από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης. «Είναι περισσότερα από 50 τα συμπτώματα του συνδρόμου long covid, για το οποίο ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα. Ξέρουμε ωστόσο ότι όσες περισσότερες φορές νοσήσει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει μακροχρόνια συμπτώματα, ενώ στην ομάδα των ανεμβολίαστων ένας στους δύο, με πολλαπλές λοιμώξεις, θα εμφανίσει το σύνδρομο» κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε ακόμα:  «Είχαμε Άγιο, ειλικρινά. Η πόρτα ζυγίζει 150 κιλά» είπε ο πατέρας του 6χρονου που καταπλακώθηκε από σιδερένια πόρτα στον Δομοκό

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News