«Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα, η πίεση ήταν ασφυκτική»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Attica Bank κατέθεσε για την εγγυητική επιστολή που ζητούσε ο επιχειρηματίας με αντάλλαγμα… βοσκοτόπια
Το παρασκήνιο της έκδοσης της εγγυητικής επιστολή των 3 εκατ. ευρώ που δόθηκε από τον Χρήστο Καλογρίτσα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου, με κατηγορούμενο τον επιχειρηματία και τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος Attica Bank, Αθανάσιος Τσάδαρης, ο οποίος κατέθεσε πως δέχτηκε «αφόρητες πιέσεις» για να χρηματοδοτήσουν με 40 εκατομμύρια «το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη». Ο μάρτυρας υποστήριξε, πως την επίμαχη περίοδο στην τράπεζα υπήρχε κρίση ρευστότητας, διαρροή καταθέσεων, αλλά και αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων.
«Ένας από τους λόγους που η τράπεζα είχε πρόβλημα, ήταν οι δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα, που ήταν μεν ενήμερες και εξυπηρετούμενες, αλλά ήταν πάνω από το μέσο όρο του χρηματοδοτικού ανοίγματος. Οι προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας είχαν κάνει εγκληματικά λάθη στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, όχι μόνο στον όμιλο του Καλογρίτσα, αλλά και σε άλλους πελάτες. Ήταν έξι πελάτες στα όρια των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων» κατέθεσε.
«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως “Βοσκοτόπια BANK”
«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως “Βοσκοτόπια BANK” ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας πως «στις 14-9-2016, πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές, ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο». «Εκείνος, απλά μας είπε, ότι έχει μια έκταση 5 χιλιάδων στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια…» σημείωσε και ανέφερε: «Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι “αυτοί που σε καλύπτουν από την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατ. θα τα πάρω” και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση, ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες».
«Τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70»
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για διαρκείς πιέσεις από τον επιχειρηματία, ενώ αναφερόμενος στην εταιρεία του, την χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70». «Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη από το 2017 και μετά, στις 25 Ιανουαρίου 2017, με εντολή μου εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής» κατέθεσε.
Αναφερόμενος δε στην έκδοση της πολυσυζητημένης εγγυητικής επιστολή των 3 εκατ. ευρώ είπε, πως από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρήστο Καλογρίτσα, ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. «Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό» είπε ο μάρτυρας, συμπληρώνοντας πως τελικά ήρθαν 3 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. «Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό, ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου… Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά, ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων» κατέθεσε τον πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος σημειώνοντας πως ελήφθη η απόφαση η Attica Bank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ.
«Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατωσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει, εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της τράπεζας» υποστήριξε και στη συμπλήρωσε πως ουδέποτε επέτρεψε να έχει «οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε».

Δείτε ακόμα:  Νέα απάτη με ηλεκτρονικό μήνυμα με δήθεν αποστολέα τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News