ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Είναι αυτοιώμενη νόσος – Tι λέει για το κρούσμα λέπρας στο «Αττικόν»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Και σεξουαλικός ο τρόπος μετάδοσης»
Για την ευλογιά των πιθήκων και την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Ελλάδα με το ύποπτο κρούσμα σε Βρετανό τουρίστα, που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογία, μίλησε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ο οποίος αναφέρθηκε και την επανεμφάνιση της λέπρας στη χώρα.
Για το κρούσμα λέπρας που εμφανίστηκε στο «Αττικόν» την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ότι «σπάνια κρούσματα υπάρχουν. Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».
Απαντώντας σε ερώτησηγια το τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε και αν κινδυνεύουμε άμεσα να κολλήσουμε τον ιό, ο κ. Πουρνάρας υποστήριξε ότι «σύμφωνα με τη βιβλιογραφία χρειάζεται στενή επαφή. Δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη όσο στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, στη Νιγηρία και το Κονγκό κυρίως. Στην Αμερική τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα».
Με αφορμή την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για ταχεία εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων δήλωσε σχετικά: «Να είμαστε σε επιφυλακή, χωρίς ανησυχία» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τρία εμβόλια και σημαντικοί τρόποι πρόληψης». Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα εμβόλια δεν χορηγούνταν σε παιδιά και ενήλικες γιατί δεν υπήρχε λόγος και ότι «αν χρειαστεί θα χορηγηθούν. Υπάρχουν και φάρμακα και εμβόλια», πρόσθεσε.
Και όπως αποκάλυψε ο κ. Πουρνάρας μέχρι πρόσφατα «δεν ήταν γνωστό ότι αυτή η πάθηση μεταδιδόταν σεξουαλικά. Ήταν γνωστό ότι μεταδιδόταν αερογενώς και με το δέρμα. Για το σεξ δεν το ξέραμε, αλλά προέκυψε και αυτό. Προφανώς από κάποιες κοινότητες διασπάρθηκε».
Σύμφωνα με τον ειδικό «πρέπει να το διαχειριστείς από την αρχή για να προλάβεις την εξέλιξη».
Μιλώντας για το ύποπτο κρούσμα στην Κεφαλλονιά που για ένα 24ωρο έθεσε σε επιφυλακή τον ΕΟΔΥ είπε πως «ξέραμε από την αρχή ότι ήταν ένα ιογενές νόσημα. Θα ήταν ή ανεμοβλογιά ή ευλογιά των πιθήκων. Τελικά ήταν μια κοινή ανεμοβλογιά».
Ο ίδιος τόνισε ότι περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων είχαν εντοπιστεί στην Αφρική από το 1970. «Ήταν συχνή πάθηση. Στην Αφρική πεθαίνουν και μερικοί γιατί είναι οι συνθήκες πιο επιβαρυμένες. Στην Ευρώπη η θνητότητα είναι αμελητέα».
Και όπως τόνισε, «σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Θέλει περισσότερες προφυλάξεις και η ερωτική μας συμπεριφορά να είναι πιο μετρημένη». Στην επανεμφάνιση της ανοσίας των πιθήκων οδήγησε, σύμφωνα με μια θεωρία, ότι δεν εμβολιάζεται πια ο κόσμος για την κοινή ευλογία, που είναι παρόμοιος ιός. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του επισήμανε ότι είναι λίγο νωρίς να επανέλθουν οι μάσκες υποχρεωτικά σε εξωτερικούς χώρους.

Δείτε ακόμα:  Είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη – Τι λέει για τη διαθήκη

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

λεωνιδας μανωλακος

Newsroom | Pireas News