Εισαγγελική παρέμβαση και παραίτηση των Μενδώνη-Γιατρομανωλάκη...

Εισαγγελική παρέμβαση και παραίτηση των Μενδώνη-Γιατρομανωλάκη…

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το γάντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις στο Εθνικό Θέατρο με την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη ηθοποιού για βάναυση κακοποίηση από καθηγητή του Εθνικού.

Με… ανακοίνωσή τους το Τμήμα Πολιτισμού και ο Τομέας Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν εξηγήσεις για την παραίτηση του κ. Λιγνάδη και στηλιτεύουν τη στάση της κ. Μενδώνη που πριν από λίγες ημέρες διέψευδε τις σχετικές πληροφορίες, κωφεύοντας στις καταγγελίες σπουδαστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εισαγγελική παρέμβαση για έλεγχο σε βάθος χρόνο και ζητεί την παραίτηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Δείτε ακόμα:  Τον γύρο του κόσμου κάνει η υπόθεση Λιγνάδη – Τι αναφέρουν τα Διεθνή Μέσα-video

Η ανακοίνωση

Το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο μάτι του κυκλώνα που σαρώνει τον καλλιτεχνικό κόσμο και αφορά ανάρμοστες συμπεριφορές και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Επί μέρες, κι ενώ οι φήμες «σέρνονταν» κι ενώ οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του με επιστολή τους έδειχναν ότι κάτι «σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», το υπουργείο Πολιτισμού είχε επιβάλλει με αλαζονικό ύφος τη σιωπή. Μέχρι που ήρθε η αινιγματική παραίτηση του Διευθυντού του Θεάτρου κ. Δ. Λιγνάδη, η οποία κατά δραματική σύμπτωση συνέπεσε με μια συνταρακτική (ανώνυμη) συνέντευξη για βαριά σεξουαλική κακοποίηση από καθηγητή του Εθνικού Θεάτρου το 2005.

Μετά από αυτές τις δραματικές εξελίξεις, έχει φτάσει η ώρα του εισαγγελικού ελέγχου, όχι μόνο για το πρόσφατο παρελθόν, αλλά σε βάθος χρόνου. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Να μην θεωρήσει ότι με την παραίτηση Λιγνάδη η «υπόθεση έκλεισε».

Να μην προσπαθήσει να συγκαλύψει κανέναν και τίποτα. Το Εθνικό Θέατρο είναι δημόσιος οργανισμός και ένας από τους πυλώνες Πολιτισμού της χώρας. Η κάθαρση που θα επέλθει με την αποκάλυψη και τη δικαίωση των θυμάτων είναι χρέος της δημοκρατικής Πολιτείας, είναι καθήκον όλων μας.

Οι καταστροφικές για τους θεσμούς συνέπειες του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνονται με δραματικό τρόπο στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου. «Ξήλωσε» με ένα νόμο και ένα άρθρο το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο η θέση των Διευθυντών στα Κρατικά Θέατρα έπρεπε να τίθεται σε δημόσια προκήρυξη. Το επιτελικό κράτος ωστόσο όρισε ότι ο Πολιτισμός –όπως και πολλά άλλα- του ανήκει προνομιακά, και οι θέσεις των διευθυντών καλύπτονται με προσωπική επιλογή των «αρίστων».

Οι προσωπικές επιλογές έχουν κόστος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (κα Μενδώνη, κ. Γιατρομανωλάκης) οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ.Λιγνάδη. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του επιτελικού κράτους του.

Δείτε ακόμα:  Μπαράζ αποκαλύψεων! Και σε δεύτερο διάσημο ηθοποιό στρέφονται οι εισαγγελικές έρευνες

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επίσης, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος ζητά εξηγήσεις για την παραίτηση του κ. Λιγνάδη και εγκαλεί την υπουργό για «απόπειρα συγκάλυψης» και «συνενοχή».

«Την περασμένη εβδομάδα η κα Μενδώνη έσπευσε να διαψεύσει ως αναξιόπιστο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που εμφάνιζε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου να τελεί υπό παραίτηση.
Χθες όμως ο ίδιος παραιτήθηκε, χωρίς να εξηγεί το γιατί.

Η κυρία Μενδώνη αυτή τη φορά επέλεξε τη σιωπή. Οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις.

Ποιος ο λόγος παραίτησης του εκλεκτού του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου;

Ποιος ο λόγος που την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια έκανε διαψεύσεις;

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Όταν δε συνδέεται και απόπειρα συγκάλυψης, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, είναι συνενοχή».

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News