Τρεις ενδιαφέρουσες εκδόσεις -οι οποίες κυκλοφόρησαν σε διαφορετική στιγμή η κάθε μια- επιχειρούν να φωτίσουν, μέσα από διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές οπτικές γωνίες, τα Καμίνια του Πειραιά (τον τόπο, τη γεωγραφία, την ιστορία της γειτονιάς και την πολιτιστική της κληρονομιά και φυσικά τους ανθρώπους της).
Στο πρώτο βιβλίο, με τίτλο Κάτω στον Πειραιά στα Kαμίνια: Η ιστορία μιας γειτονιάς (έκδοση 2005, ανατύπωση 2021), οι συγγραφείς του ανιχνεύουν την ιστορία της περιοχής, από το Αλίπεδο της αρχαιότητας και τη δημιουργία του ιερού του Τετράκωμου Ηράκλειου, ως τη δημιουργία των εργαστηρίων καμινιών τούβλων και κεραμιδιών του 19ου αιώνα και το σήμερα. Μέσα από αρχειακά τεκμήρια, προφορικές μαρτυρίες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, επιχειρείται η προσέγγιση του ρόλου της γεωγραφίας στον καθορισμό της τύχης αυτού του τόπου αλλά και των ανθρώπων που τον επέλεξαν ώστε να εγκατασταθούν, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η βιομηχανική και βιοτεχνική παράδοση της περιοχής τής κληρονομεί ένα εξαιρετικό κτηριακό/αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό απόθεμα που διαχέεται σε όλη της την έκταση, καλύπτοντας πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες (αλευροβιομηχανία, κυλινδρόμυλοι, βυρσοδεψεία, μηχανουργεία, σιδηρόδρομος, κλωστήρια και υφαντήρια, ελαιουργεία, οινοποιεία, κ.ά.), που συνθέτουν τη σύγχρονη ιστορία και την εικόνα μιας από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές του Πειραιά, που τα ίχνη της χάνονται στην τεταρτογενή περίοδο.
Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο Καμίνια Πειραιά – Σπαθαραίοι Σάμου: Διαδρομές (έκδοση 2009), η συγγραφέας του, μέσα από πέντε μικρά διηγήματα, αποτυπώνει διαδρομές -πραγματικές και συναισθηματικές- από τα Καμίνια του Πειραιά στους Σπαθαραίους της Σάμου. Διαδρομές ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο τόπους, τον Πειραιά και τη Σάμο, με το μικροσκόπιο να εστιάζει στον άνθρωπο, στις σκέψεις και τα συναισθήματά του, στις εξαιρετικά πολύπλοκες προσωπικές, οικογενειακές και φιλικές σχέσεις του, με φόντο τον Πειραιά του κόσμου της εργασίας και τους απομακρυσμένους Σπαθαραίους, που είναι καταδικασμένοι να αγναντεύουν το Αιγαίο πέλαγος, όταν δεν τους τυλίγουν τα σύννεφα και η ομίχλη.
Στο τρίτο βιβλίο, με τίτλο Τα Καμίνια εντός: 14+1 Διηγήματα (έκδοση 2013), ο συγγραφές του γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 1960 και τριγυρνά στους δρόμους των νεανικών του χρόνων. Στις οδούς Μυκόνου, Πάρου, Κύθνου, Άνδρου, Θήρας και Σάμου, που δανείστηκαν τα ονόματά τους από τα νησιά για να θυμίζουν τις μακρινές πατρίδες των μεταναστών που έφτασαν σε αυτή τη γειτονιά του πρώτου λιμανιού, κυρίως από αυτά τα νησιά αλλά και από κάθε μέρος της Ελλάδας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις φάμπρικες και τα καμίνια της περιοχής, ξετυλίγονται πραγματικές προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, ανθρώπινα δράματα και ευτράπελα που αποτυπώνονται με μοναδική δεξιότητα και πλοκή από τον συγγραφέα.
Κοινή αφετηρία και συνδετικός κρίκος των τριών εκδόσεων είναι ο τόπος, τα Καμίνια του Πειραιά, και οι άνθρωποί του, ο κόσμος των εργοστασίων και των εργατών, της γειτονιάς που αποτελεί προέκταση του σπιτιού και της οικογένειας αλλά και συνάθροισης, της ταβέρνας που παίζει τον ρόλο του ψυχαναλυτή και του αποσυμπιεστή, σε μια ζωή που φαίνεται να εξακολουθεί να είναι δύσκολη, ακόμη και στις μέρες μας. Τα Καμίνια όπου η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής αλλά και ο έρωτας έπαιζαν πρωταρχικό και μυθικό ρόλο.
Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), προχωρώντας στην ανατύπωση αυτής της εκδοτικής τριλογίας του για την περιοχή των Καμινίων του Πειραιά, την προσφέρει συνολικά στο αναγνωστικό κοινό σε ειδική τιμή προσφοράς, ώστε να μην λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός Πειραιώτη.
Κεντρική διάθεση: Πειραιάς Βιβλιοπωλείο Παρασκευόπουλος Καραΐσκου 157, Πειραιάς 185 35 Τηλ. 210 4296 509
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, Αθήνα 10672, Τηλ. 210 3614143
Και βιβλιοπωλείο Μέλισσα, Σκουφά 58, Αθήνα 106 80, Τηλ. 210 3611 192
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.