Εκρηκτική η κατάσταση στα φαρμακεία – Αδειάζουν τα ράφια από τα δημοφιλή φάρμακα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίστες αναμονής στα φαρμακεία
Λίστες αναμονής υάρχουν πλέον στα φαρμακεία της χώρας για πολλά δημοφιλή φάρμακα, αφού τα ράφια αρχίζουν να αδειάζουν.
Στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές και σε αυτό που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «γενόσημα και εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων»,  ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας ότι οι οποίες αυξήσεις θα γίνουν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα, όταν αποδεικνύεται -σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και  των δύο ευρώ- ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».
Ο Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας σχολίασε για την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε 9 χιλιάδες φάρμακα και 6μιση χιλιάδες ενεργούς κωδικούς και είναι σαφές ότι λόγω προβλημάτων που έχουν υπάρξει, έχει υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα σε σχέση με την παρακεταμόλη και σε φάρμακα κυρίως παιδικά και σε σιρόπια παιδιατρικά».
Ο κος Τρύφων τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη και σε πρώτες ύλες, συνεπώς αυτό επηρεάζει και τα γενόσημα φάρμακα. Ωστόσο, ο πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα αποκαθίσταται.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει θέμα με κάποια φάρμακα που έχουν σχέση με την ινσουλίνη, αλλά θα μπορούσε να στραφεί προσωρινά σε παλαιότερα φάρμακα που είναι κατάλληλα», πληροφόρησε ο κος Τρύφων και ξεκαθάρισε ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα κανονικά φάρμακα.

Δείτε ακόμα:  Οι πέντε πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News