Εναλλακτικό πλάνο από την κυβέρνηση με lockdown για τους ανεμβολίαστους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού – Στο τραπέζι rapid test και για τα σούπερ μάρκετ
Οι ιθύνοντες της κύβέρνησης με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, αλλά και με την αποψινή δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, έχουν αποκλείσει το γενικό lockdown στη χώρα, παρά την εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που η κατάσταση στραβώσει πάρα πολύ και αυτό είναι να επιβληθεί ολικό απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους.
Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η κυβέρνηση έχει υπόψη της δύο πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να κορυφωθεί η πανδημία στις αρχές Δεκεμβρίου και το δεύτερο και πιο «κακό» σενάριο είναι να κορυφωθεί μετά τα Χριστούγεννα.
Έχει και δύο γραμμές άμυνας όμως, στην προσπάθεια να αποφύγει ένα γενικό lockdown, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους, αν ως την επόμενη εβδομάδα διαφανεί ο κίνδυνος να συνεχιστεί η κλιμάκωση της πανδημίας, με βάση στην περίπτωση αυτή το κακό σενάριο.
Τα μέτρα στο… τραπέζι
Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.
Παράλληλα θα υπάρξει αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τις αγορές εντός των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.
Στο τραπέζι αν χρειαστεί θα μπει και το rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιλεγεί.
Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται πάντως κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.
Εκτιμάται ότι οι πρώτες δόσεις από τα 6,9 εκατ. εμβολιασμούς θα φτάσουν αρχές Δεκεμβρίου τα 7,4 εκατ.ευρώ, ενώ έχει συζητηθεί και ένα κίνητρο για τον εμβολιασμό σε όσους άνω των 60 ετών κάνουν την τρίτη δόση, με τη μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
Εκείνο που θέλουν από την κυβέρνηση είναι να περιοριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η διασπορά του ιού, ώστε να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πιο σκληρά μέρα.

Δείτε ακόμα:  Έρχονται προσαγωγές για το bullying στον Θύμιο που εξακολουθεί να αγνοείται

Newsroom | Pireas News