Εντοπίστηκαν όστρακα με μαργαριτάρια που τα… κυνηγούν παράνομοι αλιείς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έχουν αλιευθεί 5 μέχρι στιγμής και συνεχίζεται η έρευνα για περισσότερα
Στο «Ελ Ντοράντο» οι κυνηγοί θησαυρών έψαχναν χρυσό και στον Ευβοϊκό Κόλπο αναζητούν μαργαριτάρια. Έχει διαπιστωθεί ότι ο Ευβοϊκός κόλπος προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μαργαριτοφόρων οστράκων, αλλά η δημοσιοποίηση του θέματος προκαλεί την παράνομη αλίευσή τους.
Η μελέτη αφορά τον εντοπισμό του αριθμού των μαργαριταριών, σημειώνει ο Δημήτρης Πάφρας, υποψήφιος διδάκτωρ θαλάσσιας βιολογίας-αλιευτικής δυναμικής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πέντε φυσικά μαργαριτάρια κατάφερε να αλιεύσει μέχρι στιγμής η ομάδα που φέρεται να μελετά την θαλάσσια ζωή στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου και αυτό έγινε πρώτη είδηση. Μια τέτοια ανακοίνωση γίνεται χάρη της δημοσιότητας και όχι της έρευνας, τονίστηκε σε ρεπορτάζ στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δημιουργείται η δυνατότητα μιας νέας προοπτική οικονομικής ανάπτυξης για τους αλιείς.
Ωστόσο, η νομοθεσία δεν είχε προβλέψει έως τώρα την ύπαρξη μαργαριτοφόρων οστράκων στις ελληνικές θάλασσες και δεν έχει το κατάλληλο πλαίσιο.
Ωστόσο, η ελληνική νοοτροπία υπερτερεί και καταπατεί την όποια νομοθεσία υφίσταται για τα γνωστά αλιεύματα.
Ενδεικτικά αναφέρεται η «Πετροσωλήνα» ένα από τα παρανόμως αλιευθέντα και όσο υπάρχει ζήτηση τόσο το φαινόμενο θα εντείνεται σημειώνει ο κ. Πάφρας.
Το πρόβλημα αφορά την εμπορία προστατευόμενων θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών, ως εκλεκτά εδέσματα, σε μεγάλα εστιατόρια της χώρας.
Το Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για εκτιμά ότι η παράνομη και καταστροφική αλιεία στην Ελλάδα, έχει λάβει μεγάλη έκταση.

Την ίδια ώρα και ενώ ο κ. Πάφρας αναφέρει ότι λόγω της υπεραλιείας των συνηθισμένων οστράκων, καταγράφεται μεγάλη μείωση των πληθυσμών τους, με κίνδυνο να εξαφανιστούν από τις ελληνικές θάλασσες, ταυτόχρονα δηλώνει ότι τα νέα μαργαριτοφόρα όστρακα θα αποτελέσουν μια ευκαιρία να αυξήσουν το εισόδημα τους οι αλιείς. Έτσι όμως δημιουργείται ή αίσθηση ενός νέου Ελ Ντοράντο, αναζήτησης μαργαριταριών. Εφ’ όσον δεν υφίσταται το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, παρεμφερείς ανακοινώσεις επιστημονικών μελετών και η προβολή του θέματος, λειτουργεί αρνητικά.
Η έρευνα, όπως συμβαίνει σε κάθε Οργανισμό που διενεργεί σοβαρή έρευνα, δεν γίνεται για την προβολή, αλλά για την προστασία των θαλασσών. Αυτό προκύπτει από τις μελέτες ενός από τα μεγαλύτερα Ινστιτούτα Ωκεανογραφίας, της Φλόριντα των ΗΠΑ, που συμβάλει τα μέγιστα στην λεγόμενη «Γαλάζια Οικονομία» της πολιτείας.

Δείτε ακόμα:  Ο Μπιλ Γκέιτς αγοράζει τους Πεταλιούς;

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News