Επιχείρηση διάσωσης για το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ασφαλή επιστροφή του πλοίου στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» ζητάει ο ΣΦΕΑ
Σοβαρές ζημιές υπέστη από τους θυελλώδεις ανέμους που έπληξαν χθες την Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Νέα Παραλία και λειτουργεί ως μουσείο.
Το αντιτορπιλικό προσέκρουσε στον προβλήμα με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα στην πρύμνη του. Έτσι σήμερα Κυριακή βρέθηκαν στο σημείο γερανός και δύτης, προκειμένου να περάσουν ιμάντες κάτω από τη πρύμνη του πλοίου, για να το ανυψώσουν. Όπως σημειώνει το grtimes.gr, στο σημείο που έχει αγκυροβολήσει το αντιτορπιλικό, βρίσκεται και ένα φορτηγό, που βοηθά να συγκρατηθεί το «Βέλος» από τους ισχυρούς ανέμους και το προστατεύει από ενδεχόμενες νέες φθορές.
Την ασφαλή επιστροφή του πλοίου στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» ζητάει ο ΣΦΕΑ
Την ασφαλή επιστροφή του πλοίου-μουσείου στην προβλεπόμενη θέση του στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Παλαιό Φάληρο ζητάει ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974, μετά το ρήγμα που υπέστη το πλοίο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής που επικρατεί στον θερμαϊκό από χθες το πρωί. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, το ιστορικό πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, κρατήθηκε όρθιο χάρη στη συνδρομή ρυμουλκού που έσπευσε σε βοήθειά του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής», καθώς ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους (κυρίως βαρδάρης) και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές».

Δείτε ακόμα:  Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News