Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένων – Τους απέσπασαν 320.000 ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ζευγάρι έχει παιδί που πάσχει από νοητική στέρηση – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες
Μία ακόμα υπόθεση απάτης σε βάρος ζεύγους ηλικιωμένων από μέλη εγκληματικής ομάδας ερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.
Μάλιστα, στην υπόθεση πρωταγωνιστούν δύο γυναίκες που απασχόλησαν και απασχολούν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, για συναφείς υποθέσεις. Η μία εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για συναφείς απάτες, ενώ διερευνάται ήδη ακόμα μία υπόθεσης αρπαγής ηλικιωμένης, η οποία έχασε το σπίτι της και βρέθηκε στην υπό διερεύνηση «Αγία Σκέπη» για να καταλήξει στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.
Η δεύτερη ύποπτη, ιδιοκτήτρια της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων- είναι ήδη προφυλακισμένη και ερευνάται και για την πρόσφατη αλλά και τη παρούσα υπόθεση απάτης.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος πέντε ατόμων -τριών γυναικών και δύο αντρών- αφορά στα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, απάτης κατ΄ εξακολούθηση,αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στα Χανιά
Οι δράστες είχαν καταφέρει να αποσπάσουν σταδιακά από τα δύο θύματά τους περισσότερα από 320.000 ευρώ.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση του Α.Τ. Κισσάμου, μια ηλικιωμένη γυναίκα απευθύνθηκε σε επιχείρηση (γραφείο ευρέσεως εργασίας) στα Χανιά αναζητώντας οικιακή βοηθό. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου
Σοκαριστικές λεπτομέρειες για την απάτη
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της απάτης που αποκαλύφθηκε στα Χανιά με θύμα ζευγάρι ηλικιωμένων με 36χρονο παιδί που πάσχει από νοητική στέρηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, στη μήνυση που κατέθεσε η 70χρονη γυναίκα στο Α.Τ. Κισάμου, εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια πως η 55 χρόνη από τα Χανιά, προφυλακισμένη στις φυλακές της Νεάπολης, κέρδισε την εμπιστοσύνη του ηλικιωμένου ζευγαριού από τον Ιανουάριο του 2019 που μπήκε στη ζωή τους, έβαλε τον σύζυγό της στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων “Αγία Σκέπη” με τους περίεργους θανάτους ηλικιωμένων, ο οποίος και πέθανε στη συνέχεια, του άδειασε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, πούλησε μέρος της περιουσίας του και προσπάθησε να βάλει χέρι και στα επιδόματα αναπηρίας του παιδιού τους! Μάλιστα ανάμεσα στους κατηγορουμένους για την αδιανόητη αυτή υπόθεση απάτης, είναι και η 68χρονη υπεύθυνη του Γηροκομείου στα Χανιά, η οποία επίσης είναι προφυλακισμένη για την γνωστή υπόθεση με τις καταγγελίες για τους θανάτους ηλικιωμένων.
Στις τρεις πρώτες απάτες σε βάρος του ηλικιωμένου ζευγαριού και μέχρι τον Οκτώβριο 2021, κατάφερε να τους αποσπάσει το ποσό των 12.500 ευρώ.
Το χρονικό
Την πρώτη φορά, όπως κατέθεσε η 70χρονη, της έδωσαν χρήματα για να έρθει από το εξωτερικό οικιακή βοηθός προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα τους, μετά για να πληρώσει η 55χρονη για ένα τροχαίο που δήθεν προκάλεσε και την τρίτη της ανέθεσαν να πουλήσει για λογαριασμό τους, ένα αυτοκίνητο που είχε το ζευγάρι στην κατοχή του και δεν τους έδωσε ποτέ τα χρήματα.
Στο μεταξύ στο τέλος του 2020 η κατηγορούμενη, επικαλούμενη την επιβαρυμένη υγεία του ηλικιωμένου, έπεισε την σύζυγό του για τη μεταφορά του στο γηροκομείο στα Τσικαλαριά Χανίων, πριν αποκαλυφθούν οι καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων.
Ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2021 ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο γηροκομείο όπου θα πλήρωνε 1.200 ευρώ το μήνα. Τότε η 55χρονη ζήτησε τις κάρτες του 84χρονου τότε Χανιώτη, προκειμένου να τακτοποιεί τις πληρωμές και να μην χρειάζεται να το κάνει η 70χρόνη, όπως και έγινε. Μάλιστα η κατηγορούμενη κατά την εισαγωγή του ηλικιωμένου στο γηροκομείο, δηλώθηκε ως υπεύθυνη και μοναδική συγγενής του και μάλιστα τον αποκαλούσε “νονο” ενώ απέτρεπε τη σύζυγό του να τον επισκεφθεί, όπως και η διεύθυνση της μονάδας, λόγω κορονοϊου.
Όταν τον Απρίλιο του 2021 η υπόθεση του γηροκομείου Χανίων είδε το φως της δημοσιότητας, η 70χρονη ζήτησε να πάρει από εκεί το σύζυγό της όπως και έγινε, αλλά μόνο για δέκα μέρες. Γιατι τότε παρενέβη η 55χρονη κατηγορούμενη και είπε ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί η παραμονή του στην κλινική που είχε μεταφερθεί, λόγω αιμοκάθαρσης και ο ηλικιωμένος επέστρεψε στο γνωστό γηροκομείο, τον Μάϊο του 2021 όπου και παρέμεινε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 όπου κόλλησε κορονοϊό και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Χανίων, με αιτία θανάτου την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και covid 19.
Λίγες μέρες μετά, η 70χρονη έπαθε σοκ όταν διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί στους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του συζύγου της ήταν μηδενικοί! Μάλιστα οι αναλήψεις ήταν διαδοχικές, μέρα παρά μέρα σε συγκεκριμένα ΑΤΜ των Χανίων στα οποία δεν υπάρχουν κάμερες, ενώ διαπιστώθηκε πως με τις κάρτες του ηλικιωμένου είχαν γίνει και αγορές ηλεκτρικών συσκευών από κατάστημα των Χανίων. Συνολικά από τον Ιανουάριο του 2019 όπου και ο ηλικιωμένος εισήχθη στην Αγία Σκέπη μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο (2022) που έφυγε από τη ζωή, από του δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του είχαν γίνει αναλήψεις 240.500,00 ευρώ.
Όπως φαίνεται όμως η 55χρονη ήθελε να βάλει χέρι και σε περισσότερα χρήματα, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο όταν ο ηλικιωμένος εισήχθη στο γηροκομείο η 55χρονη πήγε με την σύζυγό του στην τράπεζα και την βοήθησε να κάνει τις διαδικασίες προκειμένου να βγει η σύνταξη της, ενώ πήρε και ένα βιβλιάριο στο οποίο θα έμπαιναν κάθε μήνα τα χρήματα. Μόλις όμως διαπίστωσε, μετά τον θάνατο του συζύγου της, ότι οι οικονομίες τους είχαν κάνει φτερά, πήγε στην τράπεζα όπου με έκπληξη άκουσε πως η σύνταξη της είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2021 και καταβάλλόταν κάθε μήνα στο λογαριασμό της, από τον οποίο γίνονταν ανάληψη των ποσών με κάρτα από συγκεκριμένα ΑΤΜ. Συνολικά είχαν εισπραχθεί 27.400 ευρώ!
Και όμως η υπόθεση δεν σταματάει εδώ. Όπως αποκαλύπτει η ΕΡΤ τον Ιούλιο του 2021, έξι μήνες μετά την εισαγωγή του 84χρονου στην Αγία Σκέπη, η 55χρονη ζήτησε από έναν 50χρονο τοπογράφο, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, να αποτυπώσει ακίνητο του “νονού” της σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά προκειμένου όπως είπε να τακτοποιήσει το θέμα του κτηματολογίου όπως και έγινε. Δύο μήνες μετά η 55χρονη, απευθύνθηκε και πάλι στον ίδιο τοπογράφο και του ζήτησε να αποτυπώσει δέκα ακόμα ακίνητα του “νονού” της που βρίσκονται σε άλλη περιοχή του Δήμου Πλατανιά, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους του ζήτησε να πάει στην Αθήνα και να προχωρήσει σε προσύμφωνο πώλησης των δέκα αυτών ακινήτων, για τα οποία ο τοπογράφος για λογαριασμό της 55χρονης εισέπραξε ως προκαταβολή 40.000 με το συνολικό πόσο πώλησης να ανέρχεται στις 120.000 ευρώ!
Και ενώ γίνονταν όλα αυτά εν άγνοια των άτυχων ηλικιωμένων, η κατηγορούμενη έπεισε την 70χρονη, όπως η ίδια αναφέρει στη μήνυση της να γίνει αντικατάσταση του δικαστικού συμπαραστάτη και του 3 μέλους εποπτικού συμβουλίου του άρρωστου παιδιού της εν αγνοία των μεχρι τότε μελών.
Μάλιστα ως μέλη ορίστηκαν ο 29 χρονος γιος της 55χρονης, ο οποίος εργάζεται ως νοσηλευτής και είναι επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση και μια 55χρονη επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση, η οποία έκανε συνολικά 20 αναλήψεις με την κάρτα του θύματος, ακόμα και μετά την προφυλάκιση της βασικής κατηγορουμένης στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την καταγγέλουσα, σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η είσπραξη των επιδομάτων αναπηρίας που λαμβάνει ο γιος της.
Συνολικά στην πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση κατηγορούνται πέντε άτομα, η 55χρονη Χανιώτισα έγκλειστη στις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου, ο 29χρονος γιος της, ο 50χρονος τοπογράφος, η 55χρονη Χανιώτισα φίλη της προφυλακισμένης και η 68χρονη προφυλακισμένη, υπεύθυνη του γηροκομείου με τις κατηγορίες που τους βαραίνουν να είναι σε βαθμό κακουργήματος, λόγω των μεγάλων χρηματικών ποσών που αποσπάστηκαν.
Οι κατηγορίες είναι, σύσταση συμμορίας, απάτη κατ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Την πρωτοφανή υπόθεση χειρίζονται εδώ και καιρό με μεγάλη προσοχή ο διοικητής και το προσωπικό του αστυνομικού τμήματος Κισάμου Χανίων, οι οποίοι έκαναν έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μέρος των χρημάτων, ατομικά έγγραφα των θυμάτων και όλες οι οικιακές συσκευές που είχαν αγοράσει με τις κάρτες του άτυχου ηλικιωμένου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι έμπειροι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό από κάμερες ATM την ώρα που η κατηγορούμενη, φίλη της 55χρονης εκταμιεύει χρήματα με την κάρτα του 84χρονου. Αυτό ήταν και το λάθος που την πρόδωσε και οι αστυνομικοί του ΑΤ Κισάμου έφτασαν στα ίχνη της.Παράλληλα συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των χρημάτων τα οποία δεν έχουν βρεθεί.Η δικογραφία βρίσκεται ήδη στα χέρια της εισαγγελέα Χανίων.

Δείτε ακόμα:  Πέθανε ο ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News