ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Οι συγγενείς των θυμάτων ΖΗΤΟΥΝ την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του νυν αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος!

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Οι συγγενείς των θυμάτων ΖΗΤΟΥΝ την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του νυν αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος!

BREAKING NEWS NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή – καταπέλτη για το ρόλο του νυν αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στεφάνου Κολοκούρη, την περίοδο που ήταν διοικητής της ΕΜΑΚ στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι απέστειλαν συγγενείς των θυμάτων, εγκαυματίες και κάτοικοι των περιοχών.

Αφορμή η πρόσφατη παρέμβαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, ο οποίος λίγες ημέρες πριν την αποστολή υπόμνημα για την πυρκαγιά στο Μάτ προς το δικαστικό συμβούλιο, υπέβαλλε νέο υπόμνημα 70 σελίδων ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη.

Σε αυτό παραθέτει – όπως αναφέρει – σειρά παραλείψεων της έρευνας και ζητά την άρση του μέτρου εγγυοδοσίας των 5.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί. «Δεν αναφέρεται στις οικείες ιατροδικαστικές εκθέσεις ο ακριβής χρόνος θανάτου των προσώπων που ευρέθησαν απανθρακωμένα, ούτε και η ακριβής αιτία θανάτου τους, ώστε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην επέλευση του θανάτου συντέλεσαν περισσότερες πράξεις ή παραλείψεις διαφόρων προσώπων, με συνέπεια για τον προσδιορισμό της ευθύνης του καθενός σε σχέση προς το επελθόν αποτέλεσμα να αρκεί η συμπεριφορά του να υπήρξε ένας από τους πολλούς παραγωγικούς όρους του αποτελέσματος, χωρίς τον οποίο αυτό δεν θα επερχόταν, αδιάφορα αν συνέβαλαν στην επέλευση του και άλλοι όροι άμεσα ή έμμεσα, να μην προκύπτει εάν αυτός (θάνατος) έπεται ή προηγείται και γιατί της φερόμενης παραλείψεως μου, όπως αυτή μου αποδίδεται, ως δήθεν μη έγκαιρη προσέλευση, επομένως να μην υφίσταται και η αναγκαία νόμιμη βάση, δηλαδή η απαιτούμενη συνάφεια παραλείψεως και αποτελέσματος, ούτε, επίσης, να δύναται αυτή να αποδοθεί σε τυχόν αμέλεια μου» δηλώνει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο κ. Κολοκούρης.

«Ουδεμία εξωτερική αμέλεια – πλημμελή συμπεριφορά επέδειξα αφού οι περιστάσεις στο πεδίο μάχης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στην Κινέτα δεν επέτρεπαν εξ αντικειμένου την ταχύτερη εκτέλεση της άνω εντολής, αλλά ακόμη και αν κατέβαλα κάθε (άλλη) δυνατή προσπάθεια να ενεργήσω δήθεν πιο «έγκαιρα» και πάλι δεν θα μπορούσα να προβλέψω το ολέθριο αποτέλεσμα, αφού, όχι μόνον δεν είχα σχετική πληροφόρηση για την εξελισσόμενη πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης, αλλά ούτε καν οι δυνάμεις που μου ζητήθηκαν επέτρεπαν διαφορετική από μέρους μου εκτίμηση – αξιολόγηση για την επικρατούσα εκεί κατάσταση ή την πιθανολόγηση έκτακτης ανάγκης διάσωσης πολιτών» αναφέρει.

Δείτε ακόμα:  Αλέξης Πατέλης: Ο Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού εύχεται στον ΣΥΝΤΡΟΦΟ του για την γιορτή των ερωτευμένων-PHOTO

Μας άφησε αβοήθητους, να καιγόμαστε απαντούν οι πληγέντες

Εντελώς διαφορετική άποψη εκφράζουν οι πληγέντες, οι οποίοι εμφανίζονται λάβροι στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. «Δηλώνει, δηλαδή, ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ και ΝΥΝ αρχηγός του ΠΣ, ως παντελώς αμέτοχος, και ανεύθυνος για το χάος που δημιουργήθηκε και την ανικανότητα της Υπηρεσίας του, να προλάβει τις αναφερθείσες απώλειες και τους τραυματισμούς των ανθρώπων. Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους» είναι η οργισμένη απάντηση των πληγέντων στην πυρκαγιά στο Μάτι.

«Στην υπερασπιστική του τακτική, επιλέγει να στηρίζει το απίστευτο υποθετικό σενάριο, ότι ακόμη και αν είχε μεταβεί στην περιοχή έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τον τραυματισμό ανθρώπων, επειδή δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί» τονίζουν.

«Ακόμη κι αν κανείς αγνοήσει την επίορκη επιχειρηματολογία του κ. Κολοκούρη, ως προς την υποχρέωση δια της θέσεως του να επεμβαίνει και αντιμετωπίζει καταστροφές, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πουθενά, δεν αναφέρει στο πολυσέλιδο συμπληρωματικό του υπόμνημα, τον ουσιαστικό ρόλο, που θα επιτελούσε στη διαχείριση της κρίσης με την έγκαιρη παρουσία του» προσθέτουν.

Για το λόγο αυτό απαιτούν «την άμεση παραίτηση του κ. Κολοκούρη για ανήθικη και υβριστική προσβολή των νεκρών μας, των εγκαυματιών, των συγγενών, και όλων όσων εκείνη την μέρα εγκαταλειφθήκαμε να αγωνιζόμαστε ολομόναχοι να σώσουμε τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας».

Δείτε ακόμα:  ΕΣΠ-ΕΣΑ: Ζητούν Δίκαιη κατανομή των επιδοματικών κονδυλίων από την Περιφέρεια Αττικής

Και καταλήγουν: «Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση». Πυρκαγιά Ματι

Αναλυτικά η επιστολή των πληγέντων

ΘΕΜΑ: Αίτημα αποπομπής του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο υπόδικος, νυν Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και Διοικητής της ΕΜΑΚ την 23η Ιουλίου 2018, Στέφανος Κολοκούρης, υπέβαλε, νέο, συμπληρωματικό υπόμνημα, στον Ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση. Στην υπερασπιστική του τακτική, επιλέγει να στηρίζει το απίστευτο υποθετικό σενάριο, ότι ακόμη και αν είχε μεταβεί στην περιοχή έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τον τραυματισμό ανθρώπων, επειδή δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί.

Ακόμη κι αν κανείς αγνοήσει την επίορκη επιχειρηματολογία του κ. Κολοκούρη, ως προς την υποχρέωση δια της θέσεως του να επεμβαίνει και αντιμετωπίζει καταστροφές, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πουθενά, δεν αναφέρει στο πολυσέλιδο συμπληρωματικό του υπόμνημα, τον ουσιαστικό ρόλο, που θα επιτελούσε στη διαχείριση της κρίσης με την έγκαιρη παρουσία του. Δηλώνει, δηλαδή, ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ και ΝΥΝ αρχηγός του ΠΣ, ως παντελώς αμέτοχος, και ανεύθυνος για το χάος που δημιουργήθηκε και την ανικανότητα της Υπηρεσίας του, να προλάβει τις αναφερθείσες απώλειες και τους τραυματισμούς των ανθρώπων.

Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους. Από μια φωτιά, η οποία έκαιγε, επί μία ώρα και, σε χαμηλή βλάστηση, προτού φτάσει στον πρώτο Οικισμό, από τους 5 συνολικά όμορους, που έπληξε.

Μόνο κάποιος δίχως ίχνος συνείδησης δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του – εφόσον ήταν εδώ- θα ήταν εξαιρετικά σημαντικός στη βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ στους ανθρώπους που αφέθηκαν να πεθαίνουν στους δρόμους. Όπως και των λέμβων της ΕΜΑΚ, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για τον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν στη θάλασσα, επί ώρες. Ούτε αυτές ο κ Κολοκούρης δεν έδωσε εντολή να επέμβουν. Ίσως γιατί δεν γνώριζε τι ώρα κατέληξαν οι κυνηγημένοι από την φωτιά άνθρωποι στη θάλασσα! Ο διοικητής της ΕΜΑΚ όφειλε να φτάσει άμεσα, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, σε ένα πραγματικό πεδίο πολέμου και όχι απλώς πεδίο μάχης, με δεκάδες εγκαυματίες και τους 100 και πλέον νεκρούς.

Δείτε ακόμα:  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη συναντά τους πολίτες του Πειραιά

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι η υπερασπιστική τακτική του κ. Κολοκούρη, υπερβαίνει τα εσκαμμένα ενός υπόδικου, και συνιστά προσβολή στους νεκρούς μας και κατάχρηση του δικαιώματος κάποιου να αποδείξει ότι είναι αθώος.

Με το δεδομένο, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, της διάκρισης εξουσιών και ότι η πολιτική ηγεσία δεν δύναται να επέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ για ΑΝΗΘΙΚΗ και ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ των νεκρών μας, των εγκαυματιών, των συγγενών, και όλων όσων εκείνη την μέρα εγκαταλειφθήκαμε να αγωνιζόμαστε ολομόναχοι να σώσουμε τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας.

Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του ΠΣ, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν «κρύβεται», για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;

Με εκτίμηση,

Εκ των Συγγενών Θυμάτων

Εκ των Εγκαυματιών

Εκ των Κατοίκων των Πληγεισών Περιοχών

 

dikastiko.gr

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

λεωνιδας μανωλακος

Newsroom | Pireas News