Για ποιο λόγο φέτος είναι διπλάσια η τιμή του γαύρου και της σαρδέλας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι εμποδίζει την αλίευσή τους
Αν και θεωρούνται από τα πιο προσιτά ψάρια, εντούτοις το τελευταίο διάστημα δεν ισχύει αυτό για τον γαύρο και τη σαρδέλα. Έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την αλιεία τους λόγω του ευτροφισμού στο πλαγκτόν που κάνει τα νερά θολά και δημιουργεί προβλήματα στα ψάρεμα με γρι γρι.
Τα γρι γρι ψαρεύουν αυτά τα αφρόψαρα με τις λάμπες οπότε όταν είναι θολά τα νερά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν από κάτω τα ψάρια. Ως αποτέλεσμα υπάρχει μεγάλη έλλειψη, και για αυτό έχουν εκτοξευθεί οι τιμές και υπάρχει και μεγάλη ζήτηση.
Το πρόβλημα με τη δυσκολία αλίευσης εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Στο μεταξύ η ζήτηση από καταναλωτές και εστιατόρια μεγάλη με τις ποσότητες να μην αρκούν για όλους και τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Στην κεντρική αγορά Καπάνι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να προμηθευτεί κάποιος γαύρο από 5 έως 7 ευρώ και σαρδέλα από 8 έως 9 ευρώ. Πέρυσι τέτοια εποχή που δεν υπήρχε το αντίστοιχα πρόβλημα οι τιμές σε γαύρο και σαρδέλα κυμαίνονταν από 3 έως 4 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και των Ιχθυοπωλών – Ιχθυεμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης «έχουν εκτοξευθεί οι τιμές και υπάρχει και μεγάλη ζήτηση και λόγω του ότι άνοιξε η εστίαση και η Χαλκιδική και να υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα σε αυτά τα ψάρια το οποία είναι και λαϊκά ψάρια και είναι και βασικό είδος ψαριού για τον κάθε καταναλωτή».
Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας γαύρου και σαρδέλας επηρεάζει και την κονσερβοποιία καθώς οι ποσότητες δεν αρκούν αλλά και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί ακόμη και στην χονδρική. Τα λεγόμενα φτηνά ψαράκια, δεν είναι πλέον τόσο φτηνά…

Δείτε ακόμα:  Δεχόμουν bullying για το αιμαγγείωμα που έχω στα χείλη, δεν με καλούσαν στα πάρτι

Newsroom | Pireas News