Για πόσες ημέρες τουλάχιστον θα υπάρχει τεράστια πίεση στο ΕΣΥ – «Χριστούγεννα με περιορισμούς»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι πολύ κρίσιμη», υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Γώγος
Για την πορεία της πανδημίας και την πολύ μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για «Χριστούγεννα με περιορισμούς».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι με τη διασπορά του κορονοϊού που έχει προηγηθεί, θα έχουμε αυξημένους θανάτους, διασωληνώσεις νοσηλεία σε ΜΕΘ, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες ακόμα. Είναι προφανής, σημείωσε, η αναγκαιότητα για εμβολιασμούς ειδικά στους άνω των 60.
«Κάνοντας και την 3η δόση δημιουργούμε τέτοιο ανοσιακό τείχος που μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες του ιού, και να παρακάμψουμε όχι τόσο τη μετάδοση, όσο τη σοβαρή νόσηση και τη διασπορά του» εξήγησε. «Η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι πολύ κρίσιμη» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Γώγος, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο 14χρονου κοριτσιού στη Λαμία.

«Το στέλεχος Όμικρον αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη ή από εμβολιασμό» εξήγησε ο καθηγητής.
Διευκρίνισε πάντως ότι παρόμοια χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής είχαν και το στέλεχος Βήτα και το Δέλτα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ καλή κάλυψη από τα εμβόλια. «Το ίδιο πιστεύουμε να συμβεί και για την Όμικρον» τόνισε.

Δείτε ακόμα:  Ξεκινά την Πέμπτη το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πάρκο Τρίτση

Newsroom | Pireas News