Γιάννης Ιωαννίδης για εμβόλια: «Δεν τα συστήνω στους νέους - Δεν ξέρουμε όλες τις παρενέργειες - Όχι σε υποχρεωτικότητα»

Γιάννης Ιωαννίδης για εμβόλια: «Δεν τα συστήνω στους νέους – Δεν ξέρουμε όλες τις παρενέργειες – Όχι σε υποχρεωτικότητα»

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Σε πολλά θέματα αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο καθηγητής Παθολογίας- Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του  Πανεπιστημίου Stanford και μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας, Γιάννης Ιωαννίδης. 

Ανάμεσα στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε είναι οι εμβολιασμοί, ο καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη βάση στους εμβολιασμούς παιδιών και νέων ανθρώπων και αναφέρθηκε στα οφέλη σε συνάρτηση με τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν. 

Ο καθηγητής Ιωαννίδης τόνισε πως «είμαι διστακτικός στο να δώσω σύσταση σε παιδιά και νέους 22-24 ετών να εμβολιαστούν», 

Είπε πως ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, καθώς είναι γιατρός, ταξιδεύει συχνά και έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που είναι ηλικιωμένους, συνέστησε στους γιατρούς να εμβολιαστούν, παρόλα αυτά τόνισε πως δεν μπορεί να υποχρεωθεί κανείς με κάτι που δεν έχει κανονική άδεια, καθώς έχει επείγουσα αδειοδότηση και ακόμα μαθαίνουμε. Όπως είπε οι κλινικές δοκιμές θα ολοκληρωθούν σε 2-3 χρόνια. 

Οπότε «κανείς δεν μπορεί να πει ότι ξέρουμε τα πάντα για τα εμβόλια και πως δεν θα υπάρξει καμία παρενέργεια». 

Ο καθηγητής έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες με τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο και τις σύγκρινε με τις πιθανότητες που έχει να πεθάνει κάποιος από κορωνοϊό, ανάλογα την ηλικία του. 

Δείτε ακόμα:  Θρίλερ στην Φθιώτιδα: Θάνατος 37χρονης μετά το εμβόλιο-Η καταγγελία του συζύγου

Παρόλα αυτά ο καθηγητής τόνισε πως «η καταγραφή των παρενεργειών ποτέ δεν μπορεί να είναι τέλεια», ενώ έδωσε ένα παράδειγμα με το σούπερ μάρκετ λέγοντας «οι πιθανές παρενέργειες είναι όσα τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Μπαίνει ένας σε σούπερ μάρκετ και βλέπει πορτοκάλια, λεμόνια, κρέατα, κτλ. αν δει κάποιος σε αυτό το σούπερ μάρκετ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο το καλοκαίρι θα το δηλώσει, αν δει έναν ουρακοτάγκο θα το δηλώσει. Αν δει όμως λίγα περισσότερα πορτοκάλια ή λεμόνια θα τα δηλώσει; Θα δηλώσει ο κάθε γιατρός και ο κάθε εμβολιαζόμενος το κάθε λεμόνι και το κάθε πορτοκάλι;» 

«Το σωστό είναι να υπάρχει διαφάνεια και να μην υπάρχει καμία αναστολή να καταγράψουμε την παρενέργεια. Το ξέρουμε αυτό δεν γίνεται. Ελπίζουμε πως θα καταγράψουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τους ουρακοτάγκος, αλλά πιθανότατα άλλα συχνά πράγματα δεν θα τα καταγράψουμε». 

Ο καθηγητής επισήμανε επίσης πως «σε βάθος χρόνου δεν ξέρουμε τις πιθανές παρενέργειες», ενώ πρόσθεσε πως «το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι καλή επιλογή για τα άτομα κάτω των 50 ετών», το οποίο χαρακτήρισε ως «κακή ιδέα» συγκρίνοντας τους πίνακες που παραθέτουμε παραπάνω.  

Παράλληλα αναφέρθηκε στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία καταγράφηκαν στο Ισραήλ σε νέους άνδρες, τονίζοντας πως «αυτό με κάνει διστακτικό να δώσω σύσταση σε άτομα που είναι παιδιά ή νέοι να εμβολιαστούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό»

Δείτε όσα είπε για τα εμβόλια από το 1.20.00 του βίντεο έως το 1.45.00

Δείτε ακόμα:  Εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη που εμβολιάστηκε με AstraZeneca. Συγκλονίζει ο σύζυγος της

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News