Γιάννης Ραγκούσης: Οι απολύσεις της κυβέρνησης "κλείνουν" ΚΑΠΗ & κοινωφελή εργασία στην Β Πειραιά

Γιάννης Ραγκούσης: Οι απολύσεις της κυβέρνησης “κλείνουν” ΚΑΠΗ & κοινωφελής εργασία στην Β Πειραιά!

Β ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΝΙΚΑΙΑ ΠΕΡΑΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, την απειλή να πάψουν να λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως ΚΑΠΗ, καθαριότητα σχολείων, κ.ά., εξαιτίας της απόλυσης χιλιάδων εργαζόμενων κοινωφελούς εργασίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ ΠειραιάΓιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα  20 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει παράταση στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας στους ΟΤΑ κι αν πρόκειται να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να μην κλείσουν υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Ειδικότερα,  στην ερώτηση στηλιτεύεται η κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη να διατηρεί υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και την ίδια ώρα να παραχωρεί μέρος των υπηρεσιών αυτών στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό προσπαθεί να τις καλύψει με την κοινωφελή εργασία, βάζοντας σε μία ιδιότυπη ομηρία χιλιάδες πρώην άνεργους και νυν «δήθεν» εργαζόμενους με μισθούς πείνας 500-600 €.

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας, μαζί με το εναπομείναν προσωπικό των ΟΤΑ, δίνουν καθημερινά τη μάχη να κρατήσουν τις υπηρεσίες ανοιχτές και να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο. Σχολεία (καθαριότητα), ΚΑΠΗ, δομές πρόνοιας και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και τεχνικές υπηρεσίες είναι μερικές από αυτές που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, αν απολυθούν οι εργαζόμενοι αυτοί. Την παράταση του προγράμματος, εκτός των υπογραφόμενων Βουλευτών, ζητούν και οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, μέχρις ότου γίνουν μόνιμες προσλήψεις.

Δείτε ακόμα:  Σήμα κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα στον Κηφισό εκπέμπουν τρεις δήμαρχοι

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς:

1.         Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

2.         Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΜΑ: «Υπό απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους Δήμους της Β΄ Πειραιά, στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στον  Κορυδαλλό, στη Νίκαια-Αγ. Ι. Ρέντη, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα. Με την απειλή να κλείσουν ΚΑΠΗ και κρίσιμες υπηρεσίες της».

 

Η κυβερνητική πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι πια ξεκάθαρο ότι στοχεύει να συνεχίσει την αδικία σε βάρος ενός σπουδαίου θεσμού υπηρέτησης του πολίτη.

Παρά το γεγονός ότι πριμοδοτεί προκλητικά την κρατικοδίαιτη και παρασιτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, αφήνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες μόνιμα υποστελεχωμένες σε κρίσιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κοινωνικές και προνοιακές δομές.

Συγκεκριμένα, οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, εξαιτίας της χρεοκοπίας που οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009, σήμερα καλύπτονται εν μέρει από 25.000 εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας ορισμένου χρόνου.

Στους Δήμους της Β΄ Πειραιά, στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στον  Κορυδαλλό, στη Νίκαια-Αγ. Ι. Ρέντη, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα εργάζονται ως ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ εκατοντάδες πρώην άνεργοι, είτε ως επιστημονικό προσωπικό είτε ως εργάτες, με μισθούς πείνας των 500-600€. Παρόλα αυτά με αυταπάρνηση καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ΚΑΠΗ, Παιδικούς Σταθμούς, κοινωνικές και προνοιακές δομές, στην καθαριότητα, στις τεχνικές υπηρεσίες κι αλλού. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτοδιοικητικούς παράγοντες οι εργαζόμενοι αυτοί κρατούν σε λειτουργία δομές που, χωρίς αυτούς, την επόμενη μέρα θα κλείσουν.

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ οι Δήμαρχοι όλης της χώρας ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς, όταν προειδοποίησαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν χωρίς αυτό το προσωπικό. Την ίδια αγωνία εξέφρασαν και οι Περιφερειάρχες στο δικό τους συνέδριο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Είναι προφανές ότι το τέλος του προγράμματος αφενός θα δημιουργήσει ένα πλήγμα σε κρίσιμες υπηρεσίες προς τους πολίτες που προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση, αφετέρου θα οδηγήσει χιλιάδες νέους και νέες στη μακροχρόνια ανεργία.

Αναντίρρητα η παράταση του προγράμματος για ένα χρονικό διάστημα είναι ένα πρώτο βήμα. Η πραγματική λύση του προβλήματος της στελέχωσης των Δήμων και των Περιφερειών είναι όμως η προκήρυξη των κενών θέσεων και η πρόσληψη των ωφελούμενων ως μόνιμο προσωπικό για την ουσιαστική εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.      Θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία 25.000 εργαζόμενοι και να μη πάψουν να λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες για τους πολίτες;

2.      Θα προκηρυχθούν μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών σε όλες τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

 Αδαμοπούλου Αγγελική

Αλεξιάδης Τρύφωνας​

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

 Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News