Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναζητά διεμφυλική ερμηνεύτρια για την όπερα δωματίου «Στρέλλα»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά την παραίτηση της συμβούλου παραγωγής, επειδή δεν επελέγη τρανς γυναίκα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε, πως διευρύνει τις ακροάσεις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της όπερας δωματίου «Στρέλλα», που θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο, προκειμένου να βρεθεί διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έρχεται μετά την παραίτηση που υπέβαλε η σύμβουλος παραγωγής της όπερας δωματίου «Στρέλλα», Κάθριν Ράιλι, καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο facebook, δεν επελέγη τρανς γυναίκα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου, ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα “Στρέλλα” ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του συμβούλου παραγωγής και λήγω την συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα» σημειώνει η Ράιλι.
Ωστόσο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσω νέας ανακοίνωσης, γνωστοποίησε ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου «με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες – σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο – προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναφέρει:
«Αναφορικά με την όπερα δωματίου “Στρέλλα”, διευκρινίζονται τα εξής:
Βάσει της πολιτικής των αναθέσεων νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες, η Εθνική Λυρική Σκηνή τηρεί απαρέγκλιτα τη βασική αρχή να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, αφήνοντάς τους απόλυτη ελευθερία στην καλλιτεχνική και συνθετική τους προσέγγιση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΣ, βάσει της παρτιτούρας του έργου, στήριξε την καλλιτεχνική ανάγκη να ερμηνευτεί ο ρόλος της Στρέλλας από επαγγελματία βαρύτονο, δεδομένων των υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων του ρόλου και του είδους. Παράλληλα υπήρξε και ο σχεδιασμός να αναλάβουν ρόλους του έργου διεμφυλικές γυναίκες, μέσω ακρόασης.
Εντούτοις, αφουγκραζόμενοι τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα – έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της ανάθεσης του τίτλου αυτού – η ΕΛΣ ανακοινώνει, ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες – σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο – προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου.
Οι λεπτομέρειες για τη νέα ακρόαση θα ανακοινωθούν σύντομα».
Το έργο βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Πάνου Κούτρα, που τάραξε τα νερά όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 2009 με πρωταγωνίστρια την ερασιτέχνη τότε τρανς ηθοποιό Μίνα Ορφανού, η οποία μάλιστα κατέκτησε για την ερμηνεία της το βραβείο του Α΄ γυναικείου ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η νέα όπερα πραγματεύεται τη συνάντηση σε ένα κακόφημο ξενοδοχείο της Ομόνοιας του Γιώργου, ενός άρτι αποφυλακισμένου 48χρονου άνδρα με τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανς πόρνη που λατρεύει τη Μαρία Κάλλας. Καθώς όμως οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί, μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο.

Δείτε ακόμα:  Με άσχημη εμφάνιση Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Μονακό στο Πριγκιπάτο

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News