ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Η συγγραφέας Βικτωρία Δικαιοπούλου απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ...

Η συγγραφέας Βικτωρία Δικαιοπούλου απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ…

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποκλειστικά στο pireasnews.gr

(Επιμέλεια :Σταύρος Λιλόγλου)


Η Βικτωρία Δικαιοπούλου γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά.

Σπούδασε ειδικός προσχολικής αγωγής ενώ έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια με θέματα γύρω από το παιδί, τη διδασκόμενη ύλη και την αφηγηματική τέχνη.

Έχει εργαστεί σε νηπιαγωγεία, ιδιωτικά σχολεία, παιδικές κατασκηνώσεις, καθώς και σε κατ’ οίκων μελέτη και φύλαξη παιδιών διαφόρων ηλικιών.

Επειδή η γνώση δεν σταματά πουθενά, συνεχίζει τα σεμινάρια με στόχο την προσωπική της ανάπτυξη. Παράλληλα λατρεύει το διάβασμα και συχνά γράφει  ιστορίες  με διδακτικό περιεχόμενο, τις οποίες αφηγείται πρώτα στα παιδιά της.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης η Bικτωρία Δικαιοπούλου έγραψε τη συλλογή παραμυθιών με τίτλο “Παραμυθοχώρα : 12 μαγικά παραμύθια”,  μία συλλογή 12 παραμυθιών, 12 διδακτικές ιστορίες για μικρούς και μεγάλους.

Στις σελίδες της ¨ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑΣ” ξεδιπλώνονται μικρές, διδακτικές ιστορίες πασπαλισμένες με σοφή δόση παραμυθόσκονης, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Με μια όμορφη και προσεγμένη εικονογράφηση, του κου Διονύση Καραβία, με ζωντανά χρώματα και καθαρές γραμμές, κάθε αυτοτελή ιστορία στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα : η αληθινή αγάπη που νικά κάθε εχθρό, η πίστη στον εαυτό μας, η δύναμη της συγνώμης και της αληθινής μεταμέλειας, η ταπεινότητα, η αλήθεια της ψυχής που κατορθώνει να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια και να θριαμβεύσει, προβάλλονται με γλαφυρότητα μέσα από τις επιλογές των ηρώων και φέρνουν ένα ευτυχισμένο τέλος. 

Με γλώσσα απλή, κατανοητή, χωρίς υπερφίαλες λεπτομέρειες και δόκιμες εκφράσεις, αλλά ακολουθώντας το μονοπάτι των παιδιών, η συγγραφέας κατατροπώνει όσους έχουν για σημαία τους τον φθόνο, την αλαζονεία, το μίσος, τη φιλαργυρία, την έπαρση και τον εγωισμό, νουθετόντας έμμεσα τους μικρούς φίλους. Ένα βιβλίο καλαίσθητων και καλογραμμένων ιστοριών, που καταφέρνουν να δώσουν όμορφα παραδείγματα ζωής σε όσους βυθιστούν στις σελίδες του μα και σε όσους είναι απλοί ακροατές τους…


Η συγγραφέας Βικτωρία Δικαιοπούλου απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ...Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

1  Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;

Ευτυχία είναι να βαδίζω στον δρόμο που μου ταιριάζει και με εκφράζει σαν άνθρωπο. Είναι να περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που με γεμίζουν θετικά συναισθήματα. Είναι το φως του ήλιου όταν πέφτει πάνω στη γη και αφήνει τα μάτια μου να αγκαλιάσουν αυτή την ομορφιά. Είναι να μπορώ να δω την θετική πλευρά σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε κατάσταση.

2 Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;

Η αλήθεια είναι ότι το ξυπνητήρι κάνει αυτή τη δουλειά…  έπειτα τα παιδιά μου και άλλες φορές οι δουλειές και οι υποχρεώσεις. Φροντίζω όμως να βλέπω δημιουργικότητα και να σηκώνομαι με κέφι . Η καλή μέρα, όπως λένε, απ’ το πρωί φαίνεται!

Δείτε ακόμα:  H Λυρική Σοπράνο Ελίνα Λαϊβερά απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ...

3 Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;

Ξεσπάω σε γέλια με τα κατορθώματα των παιδιών μου και με τα αστεία που λέει ο άντρας μου. Τελευταία φορά θα ήταν μετά από κάποιο ανέκδοτο που άκουσα.

4 Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;

Η εξέλιξη . Συνεχώς μαθαίνω καινούρια πράγματα και εκπαιδεύω τον εαυτό μου.

5 Το βασικό ελάττωμά σου;

Η αφέλεια. Πιστεύω ανθρώπους  και έχω μεγάλες ανοχές. Και πολλές φορές είναι εις βάρος μου.

6 Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Σε αυτά που η διαίσθησή μου λέει, ότι έγιναν κατα λάθος , και δεν υπάρχει καμιά κακή πρόθεση πίσω από αυτό το λάθος.

7 Η τελευταία φορά που έκλαψες;

Πριν από έναν χρόνο περίπου. Όταν άνθρωποι εισέβαλαν στην ιδιωτική μου ζωή και με πρόσβαλαν άδικα.

8 Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;

Δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι με κάποια προσωπικότητα. Σίγουρα υπάρχουν προσωπικότητες που με σημάδεψαν μαθαίνοντας για την ζωή τους. Αυτές οι προσωπικότητες είναι ο Σωκράτης, που προτίμησε τον θάνατο από το να προδώσει τα πιστεύω του και για πολλούς ακόμα λόγους, και ο Ιωάννης Καποδίστριας για την εργατικότητα του και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Μπορώ να σου πω ότι τον είχα ερωτευτεί στο λύκειο και όταν διάβασα για την δολοφονία του ανέβασα πυρετό.

9 Ποιοι είναι οι ήρωες σου σήμερα;

Είναι άνθρωποι από την καθημερινή ζωή που αγαπούν, φροντίζουν και καλλιεργούν τον εαυτό τους. Όλοι αυτοί που έχουν αξιοπρέπεια και δουλεύουν χωρίς να παραπονιούνται κάθε στιγμή. Αυτοί που κυνηγούν τα όνειρά τους. Αυτοί που πέφτουν και ξανασηκώνονται χωρίς να πτοηθούν. Αυτοί που κοιτάζουν τι κάνουν οι ίδιοι και όχι τι κάνει ο διπλανός τους, αυτοί που ξέρουν ότι για να προσφέρουν τα περισσότερα στην ανθρωπότητα, χρειάζεται πρώτα να έχουν κάνει δουλειά με τον εαυτό τους.

10 Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;

Είναι το : dirty dancing. Μπορεί να είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά περνάει πολλά μηνύματα, όπως την πράξη της κοπέλας να εκτεθεί η ίδια για να μην αδικήσουν τον αγαπημένο της, την οποία θεωρώ γενναία πράξη, αλλά και όταν η κοπέλα μιλάει στον πατέρα της και θίγει θέματα εγωισμού και υπεροψίας, λέγοντάς του ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και να εννοούμε μόνο όσους μοιάζουν σε μας. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο μόνο με το να γίνουμε δικηγόροι ή να κάνουμε έναν πλούσιο γάμο . Και το σημαντικότερο που λέει είναι ότι αν αγαπάμε κάποιον πρέπει να αποδεχτούμε το κάθε τι πάνω του ακόμα και αυτό που δεν μας αρέσει.  

Δείτε ακόμα:  Survivor 2021: «Αδειάζει» πολλούς… κολλητούς του ο νικητής του Survivor

11 Το αγαπημένο σου ταξίδι;

Το διδακτικό και γεμάτο εμπειρίες. Περιμένω να κάνω πολλά τέτοια στο μέλλον.

12 Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος για τον απλό του λόγο  και γιατί με έκανε να διαβάζω τα μυθιστορήματα του μέσα σε λίγες μέρες. Ο Νίκος Καζαντζάκης για την πνευματικότητα που τον εμπνέει, την στοχαστικότητά του και το πλούσιο λεξιλόγιό του. Ο Χόρχε Μπουκάι για τις διδακτικές του ιστορίες. Ο Irvin Yalom για της φιλοσοφικές συζητήσεις και τις πνευματικές αναζητήσεις του και ο Wayne Dyer  γιατί μας μαθαίνει να βρίσκουμε την δύναμη μέσα μας .

13 Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;

Νομίζω ότι η αρετή είναι συνδυασμός πολλών μικρών στοιχείων. Αν έπρεπε να επιλέξω κάτι από όλα θα ήταν η ακεραιότητα και η υπευθυνότητά του χωρίς όμως να αυτοτιμωρείται και να καταπιέζεται.

14 …Και σε μια γυναίκα;

Το ίδιο.

15 Ο αγαπημένος σου συνθέτης;

Ο Χατζιδάκις, ο Σπανουδάκης  και ο Λοΐζος  για το ζεμπέκικο της Ευδοκίας.

16 Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;

«Αυτή η επιμονή σου» , με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Κώστα Λειβαδά

17 Το βιβλίο που σε σημάδεψε;

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη

18 Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, γιατί του άρεσε να βάζει γρίφους στα έργα του.

19 Το αγαπημένο σου χρώμα;

Το βαθύ μπλε

20 Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;

Ίσως για τον κόσμο να είναι η έκδοση του βιβλίου μου. Επιτυχία για μένα είναι να τολμώ να ρισκάρω και να κάνω αλλαγές. Παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις θα με χαρακτήριζα συντηρητική, έχω κάνει και πολλές αλλαγές στη ζωή μου που με έφεραν όμως πιο κοντά στη εσωτερική γαλήνη. Ο άνθρωπος φοβάται τις αλλαγές γιατί αυτές τον φέρνουν αντιμέτωπο με το άγνωστο. Επιτυχία προσωπική είναι όταν κοιτάζω τους φόβους μου κατάματα και τους αντιμετωπίζω, ενδεχομένως με κάποια αλλαγή που κανένας δεν εγγυάται το αποτέλεσμα.

21 Το αγαπημένο σου ποτό;

… να το πίνω με καλή παρέα.

22 Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;

Για την έλλειψη τόλμης που συνδέεται με την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Για την εκδρομή που δεν πήγα γιατί δεν ήξερα τι θα μου συμβεί, για τους ανθρώπους που δεν γνώρισα γιατί φοβόμουν τι θα πουν για μένα.

Δείτε ακόμα:  Η Σαμπρίνα απαντά στο ερωτηματόλογιο του Προυστ...

23  Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;

Την αδιακρισία

24 Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;

Το διάβασμα, η ζωγραφική, βόλτες στη θάλασσα, το γράψιμο όταν έχω έμπνευση, το φαγητό όταν πεινάω, ο ύπνος όταν νυστάζω , οι αγκαλιές συνέχεια.

25 Ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Να μην μπορέσω να αντιμετωπίσω τους φόβους μου.

26 Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;

Όταν χρειαστεί να σεβαστώ την επιθυμία κάποιου, χωρίς όμως να βλάψω κάποιον άλλο. Όταν αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και φυσικά όταν με βγάζει από την δύσκολη θέση αν δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

27 Ποιο είναι το μότο σου;

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε πρώτα την φώτιση και μετά  την υγεία. Γιατί αν έχουμε φώτιση θα έχουμε και υγεία, ενώ ένας σκοτεινός νους δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την υγεία του σώματος. Όλα ξεκινούν από τον τρόπο σκέψης.

28 Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;

Με την σιγουριά ότι άφησα πίσω μου ένα έργο το οποίο θα το αξιοποιήσουν οι άνθρωποι προς όφελός τους.

29 Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;

Τον ρωτάω συχνά διάφορα πράγματα, από κάτι μικρό έως κάτι πιο δύσκολο και ακατανόητο και βρίσκει διάφορους τρόπους να μου απαντήσει. Δεν νομίζω ότι θα περιμένω  να τον συναντήσω, τον έχω μέσα μου, όπως όλοι τον έχουμε άλλωστε.  Συχνά μου λέει «μπράβο που συνεχίζεις και δεν τα παρατάς, μπράβο που αγαπάς τη ζωή και τους ανθρώπους»

30  Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;

Πιστεύω ότι τώρα είμαι σε καλύτερη πνευματική κατάσταση απ’ ότι παλιότερα. Ισορροπώ ανάμεσα στην ελευθερία και την ευθύνη. Μπορώ να αφήσω με μεγαλύτερη ευκολία τα υλικά αγαθά αν είναι να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την εσωτερική μου γαλήνη. Απολαμβάνω την μοναξιά, ευγνωμονώ για τα υλικά και τα πνευματικά αγαθά που έχω, χαίρομαι την φύση και εξασκώ την συνειδητότητά  μου, με το να συγκεντρώνομαι στο εδώ και τώρα.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

λεωνιδας μανωλακος

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.