Καναδάς: Βρέθηκε γιγάντιο προϊστορικό πλάσμα – Χρονολογείται πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια

NEWS VIRAL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα απολίθωμα προϊστορικού πλάσματος, στα καναδικά όρη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν εντοπίσει ποτέ οι επιστήμονες, σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society.

Το πλάσμα αυτό έζησε πριν από τουλάχιστον 500 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν σημειώθηκε η λεγόμενη «Κάμβρια Έκρηξη», ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της εξελικτικής πορείας των προϊστορικών ειδών στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα.

Το προϊστορικό ζώο

Το πλάσμα, γνωστό με την επιστημονική ονομασία Titanokorys Gainesi, είχε πολύπλευρα μάτια, δακτυλιοειδές στόμα, νύχια για το κυνήγι θηραμάτων και πτερύγια για να κολυμπά. Το κρανίο του ήταν καλυμμένο με ένα τεράστιο καύκαλο, αντίστοιχο με το σκληρό κέλυφος της χελώνας. Το προϊστορικό πλάσμα που ανακαλύφθηκε στον Καναδά

Το απολίθωμα βρέθηκε στο Burgess Shale, μια βραχώδη έκταση στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, που φημίζεται για τα καλά διατηρημένα απομεινάρια της μακρινής εκείνης περιόδου.

Δείτε ακόμα:  Έγινε η πρώτη Ανάσταση από τον “ιπτάμενο ιερέα” που γίνεται viral κάθε χρόνο-video

«Τα πρώτα ιζήματα εντοπίστηκαν το 2014, ωστόσο μόλις το 2018 ανακαλύψαμε ένα εξαιρετικά άθικτο κέλυφος, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ευρήματος» εξηγεί ο Joe Moysiuk, εκ των επιστημόνων της σχετικής έρευνας. Ένα από τα πράγματα που εντυπωσίασε αρχικά τους επιστήμονες ήταν το μέγεθος του ευρήματος.  «Το μέγεθος αυτού του ζώου είναι πλήρως θεαματικό.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της Καμβρίας περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Ζαν-Μπερνάρ Καρόν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα ζώα εκείνης της περιόδου ήταν μικρότερα από το μικρό δάχτυλο ενός χεριού. Ωστόσο, το απολιθωμένο εύρημα υποδεικνύει ένα πλάσμα μεγέθους άνω των τριάντα εκατοστών!

Δείτε ακόμα:  Ήρθε με ποδήλατο από Άμστερνταμ σε Αργοστόλι λόγω… καψούρας – video

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα αποτελεί άλλο ένα «εργαλείο» στη φαρέτρα των επιστημόνων για την κατανόηση των θηρευτών της Κάμβριας περιόδου.

Aρχική φωτογραφία: The Royal Society

Πηγή: LiFO

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News