Καταγγελία εργαζομένων για επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών – Διαψεύδει ο διοικητής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη ΕΔΕ
Μία σημαντική έρευνα σε βάθος διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, έπειτα από έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ που εστάλη μάλιστα και στους εκπροσώπους Τύπου των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το οποίο αναφέρει ότι από μέλος του Σωματείου έχει γίνει καταγγελία για επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο, Σταύρο Καρακατσάνη και τον γενικό γραμματέα, Δημοσθένη Μιχελάκη, «στο Σωματείο μας καταγγέλθηκε από μέλη μας, πως γίνεται επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών χειρουργείου μιας χρήσης. Σύμφωνα με την καταγγελία τα παραπάνω γινόταν εν γνώσει της διοίκησης του νοσοκομείου και της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και ως αποτέλεσμα των περικοπών στην υγεία με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για τον ασθενή».
Το Σωματείο συμπληρώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν, «σε ένα νοσοκομείο που προτίθεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λειτουργία και απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Πάλι σύμφωνα με την καταγγελία η πρόσφατη καθαίρεση της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οφείλεται στη μη συμμόρφωσή της με το καταγγελλόμενο γεγονός.
Επειδή ως Σωματείο αγωνιζόμασταν και αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους, με σεβασμό στη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών ομόφωνα καταγγέλλουμε τέτοιου είδους πρακτικές».
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ το GRTimes επικοινώνησε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ξεκινώντας από τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων και εκ των υπογραφέντων του επίμαχου εγγράφου,Δημοσθένη Μιχελάκη, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να προσθέσει κάτι περισσότερο στο εν λόγω ζήτημα.
«Μείνετε σε ό,τι αναφέρει το έγγραφο του Σωματείου. Εγώ δεν μπορώ να αναφερθώ σε τίποτα παραπάνω, καθώς όλα είναι υπό διερεύνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Παντελιάδης: Αναληθής η καταγγελία-Σε εξέλιξη ΕΔΕ και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας
Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω καταγγελία, ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, υπογράμμισε πως με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου έχει ήδη ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.
«Δεν είναι αληθές αυτό που έχει καταγγελθεί, ωστόσο ήδη από τη διοίκηση έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Η καταγγελία αυτή έγινε στο Σωματείο από έναν εργαζόμενο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και μέχρι να ολοκληρωθεί και η έρευνα που κάνει από την πλευρά της η Αρχή Διαφάνειας, δεν θα γίνει καμία άλλη ενέργεια» τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Παντελιάδης.
Και προσθέτει ότι το «η έρευνα της Αρχής Διαφάνειας και το πόρισμα που θα εκδοθεί, θα αποδείξουν αν είναι αλήθεια όλα αυτά ή όχι».
Την ίδια ώρα, πηγές από την 4η ΥΠΕ σημειώνουν ότι «η έρευνα που διεξάγεται γίνεται σε βάθος και θα περιμένουμε τα αποτελέσματά της».
Κτενίδης: Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο
Κατηγορηματικά διαψεύδει την καταγγελία και ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Κυριάκος Κτενίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes, ότι «εγώ ουδέποτε έχω επαναχρησιμοποιήσει τέτοιο υλικό, διότι απαγορεύεται ρητά. Ακολουθώ ό,τι λένε οι εταιρείες και οι οδηγίες και αυτό τηρώ απαρέγκλιτα».
Γιαννάκος: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να είναι αλήθεια
Θέση στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος μιλώντας στο GRTimes υπογράμμισε πως αν η καταγγελία ισχύει τότε παραβιάζονται σαφείς οδηγίες του υπουργείου.
«Είναι σοβαρότατη η καταγγελία, αλλά δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος διότι αν αποδειχθεί ότι εντός του νοσοκομείου συνέβαινε αυτό, τότε παραβιάστηκαν και σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο. Παράλληλα βέβαια, υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Γνωρίζουμε δε, ότι ο κ. Πλεύρης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε τέτοια ζητήματα καθώς και ο ίδιος έχει κινδυνέψει σοβαρά από παρόμοιο θέμα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα ερευνηθεί και επαναλαμβάνω πως δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι αλήθεια» υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Δείτε ακόμα:  Τσακώθηκαν δυο μαθητές σε σχολείο και την επόμενη μέρα «πλακώθηκαν» και οι γονείς τους

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News