Κατέθεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στην δίκη για την κλοπή εικόνων μεγάλης αξίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο εδώλιο κάθονται ένας πρώην πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, ένας ιερέας και άλλα τέσσερα άτομα
Με την κατάθεση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, δύο αστυνομικών, καθώς και ενός στελέχους του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων που διαρκεί για περισσότερο από δύο 10ετίες.
«Είναι ένα δυστύχημα η λεηλασία των ναών και των μοναστηριών. Είναι δυστύχημα να αρπάζονται εικόνες και ιερά θρησκευτικά κειμήλια και να βρίσκονται στις αγορές του κόσμου», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης αμέσως μετά την εξέτασή του ως μάρτυρα κατηγορίας. Ο κ. Μάξιμος επισήμανε, πως η είναι σε δύσκολη θέση, καθώς κατηγορούμενοι στο εδώλιο κάθονται ένας Αρχιμανδρίτης πρώην Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και ένας ιερέας, ωστόσο υπογράμμισε πως έχει εμπιστοσύνη στις Αρχές και την Δικαιοσύνη.
Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθούν κάποια κειμήλια από τα κλεμμένα και θα επιστραφούν, ενώ ανέφερε πως δύο εικόνες από τη μονή στο Μακρύνο εντοπίστηκαν ήδη σε γκαλερί στην Γερμανία και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Παράλληλα μετέφερε την εμπειρία που ο ίδιος έχει από το εξωτερικό, λέγοντας πως σε εκθέσεις όπως εκείνη της Φρανκφούρτης, πωλούνται «πλειάδα, ιερών δισκοπότηρων, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες».
Ο συνήγορος του ιερέα Νίκος Γκόντας, σε δηλώσεις του σε διάλειμμα της ακροαματικής διαδικασίας, τόνισε πως «αναμφισβήτητα υπάρχει κύκλωμα που σήμερα δεν βρίσκεται στο Δικαστήριο» και προσέθεσε: «Η υπόθεση σε σχέση με το διεθνές κύκλωμα είναι παραφυάδα και αυτοί που κινούν τα νήματα, δεν βρίσκονται εδώ».
Το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, έδωσε πληροφορίες για τον εντοπισμό μέρους των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων στις γκαλερί του εξωτερικού αλλά και στοιχεία που περιήλθαν στην υπηρεσία του από την έρευνα της υπόθεσης.
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, η δράση του κυκλώματος είχε συγκεκριμένο στόχο, στις μονές και τους ναούς στις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης εκτίμησαν, πως οι ιερόσυλοι πρέπει να είχαν γνώση για τις μεγάλης αξίας εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα που άρπαξαν.
Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο.

Δείτε ακόμα:  Σκοτώθηκε 53χρονος όταν το αυτοκίνητό του έπεσε χαράδρα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News