Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε ότι επιδιορθώθηκε η βλάβη στο αντλιοστάσιο της Πέτρας και σε μια-δυο μέρες θα τελειώσει το φαινόμενο
Εξηγήσεις γιατί έμεινε ανοιχτό μέχρι και σήμερα το θυρόφραγμα της Κάρλας, με αποτέλεσμα χιλιάδες ψάρια να διοχετευτούν στον Παγασητικό, έδωσε σήμερα από τον Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, από κοινού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Σωκράτη Αναγνώστου.
Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε, ότι το θυρόφραγμα θα κλείσει τελικά νωρίτερα απ’ ότι είχε αναφέρει σε χθεσινή συνέντευξή του στη Λάρισα, καθώς έγινε μια ολονύχτια επιχείρηση που επιτάχυνε την εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με το gegonota.news, ο Περιφερειάρχης εξήγησε, ότι μετά την κακοκαιρία Daniel τα πλημμυρικά ύδατα εγκαταστάθηκαν σε μια πολύ μεγάλη έκταση της Κάρλας, περίπου 180.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι υποδομές για την άρδευση.
Το θυρόφραγμα ανοίγει, μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί το νερό στον Παγασητικό. Άρα, όταν συνέβη η κακοκαιρία Daniel, το θυρόφραγμα άνοιξε και έμεινε ανοιχτό, διότι έχοντας καταστραφεί η αρχιτεκτονική πολλών τάφρων, ήταν αναγκαίο να διοχετευτεί το αρδευτικό νερό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ξανά η περιοχή. Η «βαλβίδα ασφαλείας, είναι το αντλιοστάσιο της Πέτρας στο οποίο η πρόσβαση αποκαταστάθηκε πριν από μερικές ημέρες και άρχισαν οι εργασίες επιδιόρθωσης. Επομένως, για να κλείσει το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει η παροχή του αρδευτικού νερού, κάτι το οποίο έγινε χθες το βράδυ» είπε ο κ. Κουρέτας.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με το κλείσιμο του θυροφράγματος θα σταματήσει η ροή νερού προς τον Παγασητικό και σε μια-δυο μέρες θα δοθεί τέλος στο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια. «Δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα, διότι υπήρχε κίνδυνος το αρδευτικό νερό να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα. Τώρα το αρδευτικό νερό σταμάτησε και με την επισκευή του αντλιοστασίου της Πέτρας, το πλημμυρικό νερό θα μεταφερθεί στον ταμιευτήρα», είπε ο κ. Κουρέτας.
Τόνισε ακόμα, ότι η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων αποδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση της υπόθεσης. «Αν υπήρχε ένας φορέας, που να μπορούσε να ελέγξει την ποσότητα του αρδευτικού νερού, να προβλέψει τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα και να μας προτείνει το κλείσιμο του θυροφράγματος, ευχαρίστως να το κάναμε, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος φορέας», είπε και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός φορέας διαχείρισης του Παγασητικού, ο οποίος θα λαμβάνει μέριμνα για διάφορα θέματα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο υδατικό σύστημα.
Άμεση απομάκρυνση των νεκρών ψαριών ζητούν οι επαγγελματίες της Μαγνησίας
Την μαζική έκφραση αγανάκτησης όλων των επαγγελματιών της Μαγνησίας εξέφρασαν την ίδια ώρα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και επαγγελματικοί φορείς της περιοχής, για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το Πανελλήνιο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρχε καμία προνοητικότητα στη διαχείριση των υδάτων, παρά την επισήμανση του προβλήματος εκ μέρους μας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα ολέθρια αποτελέσματα για τον τόπο μας.
Αυτό που ζητούμε είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των ψαριών με ειδικό σκάφος, για την απορρόφηση της επιπλέουσας ρύπανσης με συνδρομή που θα ζητηθεί από άλλα λιμάνια. Παράλληλα, ζητούμε τη δημιουργία ενός ειδικού σχήματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων που “αυλίζονται” στον Παγασητικό κόλπο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει από την Πολιτεία ειδική ενίσχυση των αλιέων, καθώς το πρόβλημα έχει “ακουμπήσει” και την διατροφική αλυσίδα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δωροθέα Καναβιτσά επισήμανε: «Ένα μήνα πριν κλείσει η φετινή άσχημη για τη Μαγνησία τουριστική περίοδος, όλες οι επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο αναγκάζονται να κλείσουν. Τρεις ημέρες ακούμε μόνο δικαιολογίες. Εμείς δεν θέλουμε όμως δικαιολογίες, αλλά λύσεις. Ο Βόλος καταστρέφεται και κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι ο Παγασητικός δεν είναι η λύση, για να αρδεύεται η Λάρισα».
Για απαξίωση της περιοχής από τους θεσμικούς φορείς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ και Βορείων Σποράδων, Κώστας Τσουράπας. Άνθρωπος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή των Αλυκών, μίλησε για επιχειρήσεις που ήδη κλείνουν λόγω του προβλήματος και ξενοδοχεία που «αδειάζουν» από τουρίστες.
Την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΣΒ, Απόστολος Οντόπουλος. «Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και της εστίασης που δέχθηκαν καίριο πλήγμα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Πέρα από οικονομικές ενισχύσεις, επιτέλους θα πρέπει να λειτουργήσει η πόλη σωστά και οι υπεύθυνοι να κατευθυνθούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ήδη με το νέο φαινόμενο των νεκρών ψαριών που πήρε πανελλαδικές διαστάσεις έχουν αποτραπεί πολλοί επισκέπτες να βρεθούν στην πόλη μας. Τα ψάρια θα έπρεπε να είχαν μαζευθεί χθες και όχι ακόμη να αναζητούνται τρόποι. Καλώ όσους αισθάνονται αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε ότι «επειδή η φετινή σεζόν κινήθηκε με τζίρους 70% κάτω, ελπίζαμε στην επιμήκυνση της περιόδου μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Αυτό το φαινόμενο βάζει την ταφόπλακα, αλλά και την “τελεία” στην όποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Ζητούμε άμεση αποζημίωση στα καταστήματα εστίασης που εμπλέκονται άμεσα με το θέμα».
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.