Κρήνη Ριμόντι

Κρήνη Ριμόντι: Το… δροσιστικό αξιοθέατο που μετρά 4 αιώνες ζωής

TRAVEL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα όμορφο ταξίδι πίσω στον χρόνο

Ένα αξιοθέατο που πρέπει να δεις οπωσδήποτε στην Κρήτη και δεν το γνωρίζουν πάρα πολλοί είναι η Κρήνη Ριμόντι.

Ένα… δροσιστικό αξιοθέατο που μετρά περίπου 4 αιώνες ζωής. Θα το βρεις στο Ρέθυμνο και η ιστορία αυτής της Κρήνης είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μια από τις ομορφιές του Ρεθύμνου που δεν πρέπει να χάσεις.

Η Κρήνη Ριμόντι ή Rimondi βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη δηλαδή το άλλοτε κέντρο της βενετσιάνικης πόλης. Είναι ένα από τα πιο λαμπρά οικοδομήματα της ενετικής περιόδου ενώ αποτελούσε στο παρελθόν ένα έργο το οποίο κάλυπτε μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών. Η κρήνη Ριμόντι κατασκευάστηκε περίπου το 1626 και πήρε την ονομασία της από τον Αλβίζε Ριμόντι, ο οποίος εκείνη την εποχή διοικητής της πόλης. Μάλιστα, ο θυρεός της οικογένειας Ριμόντι είναι ακόμη ορατός επάνω στο μνημείο.

Πώς και γιατί κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη κρήνη; Πολλές πόλεις και περιοχές της Κρήτης μετά την αύξηση του πληθυσμού τους κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα αντιμετώπιζαν πρόβλημα λειψυδρίας. Κι αυτό γιατί τα πηγάδια και οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για την ύδρευσή τους ανεπαρκούσαν να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες τους. ενώ πολλές φορές το νερό που παρείχαν ήταν κακής ποιότητας.

Ο Ριμόντι, λοιπόν, επειδή η περιοχή αντιμετώπιζε πρόβλημα ανέλαβε να επισκευάσει το υδραγωγείο και να κατασκευάσει τρεις κρήνες στην πόλη. Αυτό αναφέρει και ο ίδιος σε έγγραφο του 1626. Έτσι αντικατέστησε την κρήνη του Σαν Τζουάνε που υπήρχε τότε με νέο μόνιμο κτίριο, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Δείτε ακόμα:  Αρνείται να πάει σε ψυχίατρο ο 52χρονος – Τι λέει ο Αλέξης Κούγιας

Σήμερα, η Κρήνη Ριμόντι αποτελείται, στην ουσία από τρεις γούρνες στις οποίες τρέχει νερό από τρεις κρουνούς σε σχήμα λεοντοκεφαλής. Ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο όχι μόνο του Ρεθύμνου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Η Κρήτη είναι το νησί που σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες όποιο είδος ταξιδιώτη και αν είσαι. Εκτός από τις ομορφιές και τα αξιοθέατα που θα δεις, θα κάνεις σίγουρα και ένα γαστρονομικό ταξίδι εκεί, μιας και φημίζεται για το καλό, παραδοσιακό φαγητό της. Φυσικά, πιθανόν να έχεις ακούσει ότι τα Φαράγγια της Κρήτης είναι μια κατηγορία από μόνα τους οπότε αν σου αρέσει η πεζοπορία και η εξερεύνηση, η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι καλύτερες εποχές. Έχεις ακούσει, επίσης για το χωριό Μηλιά, το οποίο είναι χωρίς ρεύμα; Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις.

Ένα ακόμη φημισμένο και πανέμορφο χωριό είναι οι Αρχάνες, το λεγόμενο πιο πολύχρωμο της Ελλάδας.

Newsroom | Pireas News