Κύκλωμα έβγαζε παράνομα άδειες οδήγησης και πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας και επάρκειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξι συλλήψεις – Διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 133 περιπτώσεις – Από 1.600 έως 2.200 ευρώ η ταρίφα
Στην εξάρθρωση σπείρας που έβγαζε παράνομα άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών και πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας και επάρκειας, προχώρησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα μεταξύ των οποίων τρεις υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και τρεις ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών. Παράλληλα, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται πέντε ακόμη ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης έπειτα από πληροφορίες που είχε για χρηματισμό υπαλλήλων και παρατυπίες, κατά τη διαδικασία των εξετάσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021, έδιναν σε υποψήφιους οδηγούς παράνομα άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών, πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας και επαγγελματικής επάρκειας, που χορηγούνται από σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης Μεταφορέων.
Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εξέτασης, οι εξεταστές που ήταν μέλη του κυκλώματος, βοηθούσαν τους υποψηφίους να επιτύχουν, με κάποιον από τους εξής τρόπους:
– Αντικαθιστούσαν τα ερωτηματολόγια με άλλα που είχαν απαντηθεί σε προγενέστερο χρόνο στη σχολή οδηγών.
– Κατά τη διόρθωση των γραπτών εξετάσεων συμπλήρωναν ορισμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που δεν είχαν συμπληρώσει οι υποψήφιοι.
– Καθοδηγούσαν τους υποψήφιους για τις απαντήσεις που θα έπρεπε να επιλέξουν ως ορθές.
– Χορηγούσαν στους εξεταζόμενους κομμάτια χαρτιού στα οποία γράφονταν οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι για έκδοση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας η οργάνωση έπαιρνε μεταξύ 1.900 και 2.200 ευρώ, ενώ για την έκδοση άδειας ικανότητας οδήγησης Β΄ κατηγορίας, τουλάχιστον 1.600 ευρώ. Ένα μέρος των συγκεκριμένων ποσών προοριζόταν για υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σε τουλάχιστον 133 περιπτώσεις, η διευκόλυνση υποψηφίων από μέλη της οργάνωσης κατά τη θεωρητική εξέταση.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, υποψήφιοι από άλλους νομούς, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να πάρουν άδεια οδήγησης, άλλαζαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά φιλοξενίας, για τα οποία κατέβαλαν το ποσό των 50 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν τα μέλη της σπείρας, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων 2.825 ευρώ, δύο δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου οδηγού, σφραγίδα για γνήσιο της υπογραφής, πλήθος τεμαχίων χαρτιού με ιδιόχειρες και εκτυπωμένες σημειώσεις, καθώς και πλήθος ομαδοποιημένων σημειώσεων, που αφορούσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις υποψηφίων.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση, καθώς και για παράβαση καθήκοντος.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δείτε ακόμα:  Μαθητές και μαθήτριες της Α’ Δημοτικού δημιούργησαν ρομποτικές κατασκευές για «την πόλη που ονειρεύονται»

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News