Λυδία Μουζάκα: Παθήσεις του μαστού στα νεαρά κορίτσια (Ηλικίες 15 έως 25 ετών)

Λυδία Μουζάκα: Παθήσεις του μαστού στα νεαρά κορίτσια (Ηλικίες 15 έως 25 ετών)

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Η Διακεκριμένη Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος Dr Λυδία Μουζάκα μας ενημερώνει για τις παθήσεις του μαστού στα  νεαρά κορίτσια ηλικίας 15 ως 25 ετών.

Ό μαστός είναι το μοναδικό όργανο του ανθρωπίνου σώματος που δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη γέννηση.  Ο μαστός αναπτύσσεται στα  κορίτσια  με την επίδραση των ωοθηκικών ορμονών στην εφηβεία. 

Οι βασικές παθήσεις μαστού που εμφανίζονται σε κορίτσια ηλικίας 15-25 ετών συνοψίζονται σε: Συγγενείς ανωμαλίες, Φλεγμονές ,Ψηλαφητά ογκίδια, Εκκρίματα θηλής

1.Συγγενείς ανωμαλίες: Με την ανάπτυξη των μαστών στην εφηβεία, είναι δυνατόν να διαπιστωθούν μορφολογικές ανωμαλίες που η προέλευσή τους στηρίζεται σε συγγενείς ανωμαλίες. Τέτοιες είναι συνήθως καταστάσεις που γίνονται αντιληπτές με την επισκόπηση  (οπτική επαφή) και μόνο, όπως: 

Αμαστία: Κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία του μαζικού  αδένα όσο και του συμπλέγματος θηλής-θηλαία άλω. Εχει κληρονομική προδιάθεση αλλά δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα κάποιο υπεύθυνο γονίδιο. Η θεραπευτική αγωγή είναι χειρουργική αποκατάσταση.

Αγενεσία ή απλασία του μαστού: Είναι η μη καταβολή μαζικού αδένα  και συνήθως  συνοδεύουν ένα  σύνδρομο που ονομάζεται σύνδρομο Poland.. Η αιτιολογία δεν είναι  απόλυτα γνωστή. Ενοχοποιούνται η  κληρονομικότητα και η λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κυήσεως. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Λυδία Μουζάκα: Παθήσεις του μαστού στα νεαρά κορίτσια (Ηλικίες 15 έως 25 ετών)

 Υποπλασία ή σωληνωτοί μαστοί: Μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη και  χαρακτηρίζεται από υπολειπόμενη ανάπτυξη όλων των ανατομικών στοιχείων του μαστού  με κυρίαρχο ανατομικό χαρακτηριστικό την πρόπτωση του μαστού μέσω ενός ρυκνωτού ινώδους δακτυλίου. Θεραπευτική αντιμετώπιση χειρουργική.  

 Ανισομαστία: Όταν ο ένας μαστός είναι μεγαλύτερος από τον άλλον. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική.  

 Πολυμαστία:  Κατάσταση κατά την οποία  υπάρχουν περισσότεροι από  δυο μαστούς. Οι υπεράριθμοι μαστοί μπορεί να ποικίλλουν σε αριθμό, από έναν έως πολλαπλάσιους και συνήθως βρίσκονται κατά μήκος της  γαλακτικής γραμμής. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική.  

Δείτε ακόμα:  Ο Καρκίνος του Μαστού

 Πολυθηλία: Η παρουσία υπεράριθμων θηλών κατά μήκος της γαλακτικής γραμμής.  Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική.  

 Αθηλία: Όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη θηλής και θηλαίας άλω.  Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

 Ομφαλοποίηση τη θηλής: Όταν η θηλή είναι στραμμένη προς τα μέσα. Εάν ενοχλεί την ασθενή, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

2.Φλεγμονές: Στη νεαρή ηλικία είναι δυνατόν να παρουσιαστεί οξεία ή χρόνια φλεγμονή του μαστού, που ονομάζεται αντίστοιχα οξεία ή χρόνια μαστίτιδα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκληθεί όταν μικρόβια εισέρχονται από τη θηλή προς τον μαστό. Σε περίπτωση χρόνιας φλεγμονής, θα πρέπει κάποιος να σκέφτεται την ύπαρξη υποκλινικού ή κλινικού Διαβήτη.  Η θεραπεία της οξείας ή της χρονίας μαστίτιδας γίνεται με αντιβιοτικά. Εάν η μαστίτιδα δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τότε έχουμε το απόστημα του μαστού το οποίο αντιστοιχεί σε συλλογή πυώδους εκκρίματος και σχηματισμό κοιλότητας μέσα στο μαστό και η θεραπευτική του αντιμετώπιση είναι χειρουργική. 

3.Ψηλαφητά Ογκίδια:  Η εμφάνιση ψηλαφητών ογκιδίων στην παιδική ηλικία προκαλεί ανησυχία και συνήθως αναστατώνει τους γονείς, ενίοτε και τα ίδια τα κορίτσια αν τυχαίνει στο περιβάλλον τους να υπάρχει γυναίκα με καρκίνο του μαστού. Τα ογκίδια στην νεαρή ηλικία συνήθως αντιστοιχούν σε ινοαδενώματα, που είναι καλοήθεις όγκοι, σπανιότερα σε κύστεις, και πολύ πιο σπάνια σε λιπώματα. Τις περισσότερες φορές η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

4.Εκκρίματα Θηλής: Η εμφάνιση εκκριμάτων στην παιδική ηλικία είναι σπάνια, ενίοτε μπορούμε να έχουμε έκκριμα από έναν μαστό και από έναν μόνον πόρο με ορρώδη σύσταση που να αντιστοιχεί σε ενδοπορικό θήλωμα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Μπορεί ακόμη να υπάρξει αμφοτερόπλευρο (και από τους δυο μαστούς) γαλακτώδες έκκριμα το οποίο να προέρχεται από ορμονική διαταραχή, συνήθως του τύπου της υπερπρολακτιναιμίας. 

Δείτε ακόμα:  Λύδια Μουζάκα: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Κλείνοντας, θα ήθελα να συστήσω στα  νεαρά κορίτσια   αν διαπιστώσουν κάποια ανωμαλία στον μαστό τους, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν, εκείνο όμως που χρειάζεται είναι να συμβουλευτούν έμπειρο Μαστολόγο.

Dr Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-ΟγκολόγοςDr Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος

ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος

Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ECIBC (European Commission Initiative on Breast Cancer) για τη σύνταξη των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών στη διάγνωση και τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του μαστού Εκπρόσωπος του ΠΙΣ στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Διευθυντής της Ελληνικής  Σχολής Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πρόεδρος του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας της  Senologic International Society 

Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Προαγωγής της Υγείας & της Εκπαίδευσης

Διευθυντής Σύνταξης του Ιατρικού Περιοδικού Mastologia (Εκδίδεται στα Αγγλικά)

Μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του Ιατρικού Τουρκικού Περιοδικού «Meme Sağlığı Dergisi» (The Journal of Breast Health)

www.mastologos.gr

Επικοινωνία: lydiamouzaka@yahoo.gr

Σελίδα Facebook:   https://web.facebook.com/mastologos

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124Β, 115 26 Αθήνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 210 77 71 246

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News