Λυκόβρυση: Δείτε το Μοναστήρι της θαυματουργής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Λυκόβρυση: Δείτε το Μοναστήρι της θαυματουργής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και τα μήλα της ατεκνίας. Χιλιάδες είναι οι μαρτυρίες πιστών γυναικών που η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου εισάκουσε τις προσευχές τους και τις βοήθησε να τεκνοποιήσουν.

Στους Μοναστήρι της Αγίας στην Λυκόβρυση, που τιμάται η μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου γίνεται σήμερα η Ευλόγηση των Μήλων, εις ανάμνησιν των τριών μήλων που δόθηκαν από τον Παράδεισο προερχόμενα, στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.

Λιτανεύονται τα μήλα μέσα στο ναό και κατόπιν τοποθετούνται μπροστά στη θαυματουργό εικόνα στο ιερό θρονί της Αγίας Ειρήνης, διαβάζεται η ειδική ευχή και αγιάζονται.

Η χάρη του Θεού τα μεταβάλλει σε άγια μήλα, τα οποία αν καταναλωθούν ύστερα από τριήμερη νηστεία και με πίστη, μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα με ατεκνία, αλλά και σε άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχει καταγεγραμμένο πλήθος τεκνοποιήσεων αλλά και κάθε είδος θαυμάτων.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Μια γυναίκα με ωραία ψυχή και ιδιαίτερη πίστη στον Χριστό. Καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από γονείς πλούσιους, ευσεβείς και ξακουστούς. Εξελέγη ως σύζυγος για τον γιο του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842 μ.Χ) και της βασίλισσας Θεοδώρας, τον Μιχαήλ. Χρειάστηκε πολλή χρόνο, από την μακρινή πατρίδα της, να φθάσει στην Κωνσταντινούπολη η Ειρήνη και τότε, ο μεν Μιχαήλ είχε ήδη νυμφευθεί με άλλη, η δε Ειρήνη είχε ζητήσει από την βασιλική Συνοδεία να της επιτρέψει να ανέβει σ’ ένα υψηλό βουνό της Μυσίας, ώστε να πάρει τις ευχές του Οσίου Ιωάννου του Μεγάλου που ασκήτευε σ’ αυτό το βουνό και προέβλεπε το μέλλον τον ανθρώπων. Και της είπε: “Καλώς ήλθες Ειρήνη. Πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη, όχι όμως για το Βασίλειον. Σε χρειάζεται η Μονή Χρυσοβαλάντου για να καθοθηγείς τις Μοναχές της”. Η Οσία ταράχθηκε προς στιγμήν αλλά…. αυτό το εγερτήριο σάλπισμα αποδέχθηκε και … μπήκε στη Μονή Χρυσοβαλάντου, έγινε Μοναχή και περνούσε τη ζωή της με προσευχή και φροντίδα και για τους ανθρώπους αλλά και λόγω της ιδιαίτερης πίστης στον Χριστό και της γνώσης της για τη θρησκεία ο Πατριάρχης Μεθόδιος την επέλεξε Ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου.

Δείτε ακόμα:  Έγκυος στον 6ο μήνα η Στικούδη. Σε πελάγη ευτυχίας το ζευγάρι

Ήταν πολλά τα θαυμαστά έργα της Ηγουμένης και αργότερα Οσίας Ειρήνης. Αυτή η Μονή Χρυσοβαλάντου όπου ασκήτευσε η Αγία στην Κωνσταντινούπολη ήταν κτισμένη πάνω στον πέμπτο λόφο. Είχε κάποτε τριακόσιες μοναχές αρχόντισσες και πριγκίπισσες και πολλοί καλοί κληρικοί θαύμαζαν τις άριστες δημιουργίες τους στους ανθρώπους. Η ζωή της Αγίας Ειρήνης γίνεται γνωστή από εκτενή αγιολογικά κείμενα που είχαν εκδοθεί στη Βενετία και στο Παρίσι (Acta Sanctorum). Αργότερα κυκλοφόρησαν και άλλα κείμενα στην Ελλάδα και σημαντική ήταν η σειρά που κατέγραψε ο Ιερομόναχος Γαβριήλ, αργότερα Μητροπολίτης Κυκλάδων. Η ιερή και περιώνυμος αυτή “Μονή Χρυσοβαλάντου” υπήρχε έως τον 10ο ή 11ο αιώνα και μετά κατεστράφη. Όσοι πήγαν στην Πόλη και θέλησαν να δουν έστω τα ερείπια του ναού, κάτι πέτρες μόνο βλέπει κανείς.

Μετά από 11 αιώνες στην Λυκόβρυση της Αττικής κτίστηκε στο όνομα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου ο νέος Ναός το 1930 από την γερόντισσα Μελετία Μοναχή, η οποία διάλεξε αυτό το μέρος ώστε το Μοναστήρι να βρίσκεται σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον. Η περιοχή αυτή της Λυκόβρυσης ήταν τόσο ερημική που οι λύκοι κατέβαιναν να πιούν νερό που έτρεχε από βρύσες. Και το όνομα: Λύκος …. βρύση.

Στην Ιερά Μονή της Λυκόβρυσης υπάρχει, εκτός από την εικόνα της Αγίας Ειρήνης, και το άγιο λείψανό της που απέκτησε πρόσφατα η Ιερά Μονή από την Ιταλία που είχε ματακομισθεί, το οποίον και είχαν φυλάξει σε μια Μονή για 800 χρόνια από την πρώτη καταστροφή της Κωνσταντινούπολης το 1204 μ.Χ.

“Στις 28 Ιουλίου η Μονή και όλη η πόλη της Λυκόβρυσης στην Αττική κολυμπά στο άπλετο φως της νέας ημέρας που την μεταμορφώνει σε μυριάνθρωπη γιορτή” Είναι η αρχή της ομιλίας της Παϊσίας Μοναχής

Δείτε ακόμα:  Πειραιάς: Αφιέρωμα στο Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της πόλης-video

Το όνομα Χρυσοβαλάντου

Για την προσωνυμία Χρυσοβαλάντου που παραμένει μετά από τόσους αιώνες το χαρακτηριστικό όνομα της Αγίας Ειρήνης, ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, που εκεί ήταν η πρώτη Μονή που έζησε και δημιούργησε η Ηγουμένη Αγία Ειρήνη. Σύμφωνα με γραπτά κείμενα, αναφέρεται ότι προ της Μονής ήταν εκεί μεγάλη οικία, σπίτι του Νικολάου Πατρικίου και επειδή, ως φαίνεται ο Πατρίκιος δημιούργησε κάποιες κακές και ασυγχώρητες πράξεις, ίσως και εγκλήματα, θέλοντας να ζητήσει τη συγνώμη του Θεού, μεταποίησε το σπίτι του σε Ιερό Ναό και σε Μοναστήρι. Με τα χρήματά του άλλαξε το κτίσμα και φρόντισε να το μετατρέψει σε Ναό δουλεύοντας μόνος του. Όταν όμως πλησίαζε στο τέλος, τα χρήματά του τελείωσαν και… όπως γράφει ο ιστορικός, είδε και άκουσε στο όνειρό του τον Αρχιστράτηγο, ο οποίος του είπε: “πήγαινε σε εκείνο τον τόπο κοντά στην κινστέρνα (δεξαμενή) του Άσπαρος και θα βρεις βαλάντιον με εκατό χρυσές λύρες”. Έτρεξε, ερεύνησε και βρήκε το “βαλάντιον” (σακίδιον) με τις χρυσές λίρες. Έτσι κατόρθωσε να ολοκληρώσει την επισκευή και του Ναού και ονόμασε την περιοχή Χρυσοβάλαντον. Έτσι η Αγία Ειρήνη πήρε την επωνυμία Χρυσοβαλάντου η οποία κρατήθηκε έως σήμερα.

Πέρα από το προσκύνημα και την προσευχή, έχουν μοναδική ομορφιά. Μιας και τα περισσότερα βρίσκονται απομονωμένα σε ήρεμα και γαλήνια μέρη. Είτε με θέα την θάλασσα, είτε με θέα το βουνό. Μια επίσκεψη δεν θα απογοητεύσει. Αυτήν την φορά το ενδιαφέρον μας στρέφεται προς το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Λυκόβρυση.

Όσοι θελήσουν μπορούν να μείνουν μέσα στη μονή. Η Μονή έχει πολλά δωμάτια για τους φιλοξενούμενους πιστούς ( ξεχωριστή πτέρυγα για τους άνδρες, ξεχωριστή για τις γυναίκες ). Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την διαμονή – όλο το χρόνο – παρά μόνο τον μήνα που εορτάζει η Οσία Ειρήνη, 28 Ιουλίου!

Δείτε ακόμα:  Britney Spears: «H άσκηση στο νερό είναι η καλύτερη για τα μωρά»

Κατά τη διαμονή σας πρέπει να γνωρίζετε, πως εκεί οι καλόγριες ( πάντα σε περίοδο νηστείας ) προσφέρουν φρούτα και ξηρούς καρπούς τίποτα άλλο. Αυτή είναι η μοναδική τροφή τους! Δεν υπάρχει τραπεζαρία για φιλοξενούμενους πιστούς, όπως βλέπουμε σε άλλα μοναστήρια. Άρα εφόσον διανυκτερεύσετε, πρέπει να έχετε μαζί σας και μερικά τρόφιμα.

Ωράρια λειτουργίας Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Το μοναστήρι ανοίγει για τους πιστούς: Το χειμώνα Ανοίγει με την δική μας ώρα 08:00π.μ. – με την δική τους ώρα 07:00π.μ. Κλείνει με την δική μας ώρα 18:00μ.μ. – με την δική τους ώρα 17:00μ.μ.

Tο καλοκαίρι Ανοίγει με την δική μας ώρα 08:00π.μ. – με την δική τους ώρα 07:00π.μ. Κλείνει με την δική μας ώρα 19:00μ.μ. – με την δική τους ώρα 18:00μ.μ. H ενδυμασία πρέπει να είναι η ανάλογη για να μας επιτραπεί η είσοδος στη μονη. Και πρέπει να υπενθυμιστεί πως απαγορεύονται αυστηρώς τα σορτσάκια. Τα παντελονάκια, κοντές φούστες και γενικά ρούχα που αφήνουν εκτεθειμένα διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος!

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.