Μάσκα παντού από τα ξημερώματα της Παρασκευής – Τι ισχύει για Μέσα Μεταφοράς και Σούπερ Μάρκετ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τίθενται άμεσα σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί – Ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Σε εφαρμογή τίθενται από τις 6 ώρα αύριο, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, πέντε νέα μέτρα για τον περιορισμό εξέπλωσης του κορονοϊού, που θα ισχύουν έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης η Επιτροπή των Ειδικών θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί η εξάπλωση οπότε και θα υπάρξει η πλήρης αποκωδικοποίηση για μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου και έπειτα .
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή οι ειδικοί εστιάζουν στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες δύο ημέρες ώστε να αποσαφηνιστεί εάν είναι μόνο η μετάλλαξη Δ ή υποκρύπτεται και η Όμικρον. Για τη νέα μετάλλαξη είπε ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.
Από αύριο 24 Δεκεμβρίου ισχύουν τα εξής: 
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καιειδικά για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Σούπερ Μάρκετ, υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας KN-95 (ή FFP2)
Ακυρώνονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.
Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, θα υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα
Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.
Από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση σε σχέση με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία.
Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία
Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν εφόσον κριθεί απαραίτητο. Για το λιανεμπόριο διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση.
Δεν  θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. Τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.
Ποια είναι τα πρόστιμα
«Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν, αλλά τώρα που υπάρχει συγχρωτισμός παντού, είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού. Άρα ισχύει κανονικά και το διοικητικό πρόστιμο. Δεν έχει αλλάξει» είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.
Όπως εξήγησε αν δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα.

Δείτε ακόμα:  Σύλληψη γυναίκας για τη φωτιά στο Βραχάσι

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News