Με διπλό χτύπημα πλειστηριασμών απειλούνται 700.000 κατοικίες από ΑΔΑΕ και Funds!

ΤΡΟΜΟΣ! Με διπλό χτύπημα πλειστηριασμών απειλούνται 700.000 κατοικίες από ΑΔΑΕ και Funds!

BREAKING NEWS NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διπλό χτύπημα πλειστηριασμών απειλούνται χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, ιδίως εφόσον η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου «λύσει» τα χέρια των servicers (εκπρόσωποι των funds) σε σχέση με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινάει ένα μπαράζ πλειστηριασμών για χρέη προς την εφορία.

Αναφορικά με τους servicers, τα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικά εάν η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου είναι στη λογική της εισήγησης που έκανε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Βάσει αυτής, οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τους δύο νόμους (2003 και 2015) και άρα νομιμοποιούνται να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει (μέσα στο επόμενο διάστημα) και να άρει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με το αν νομιμοποιούνται οι servicers να προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς) για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.

Πρακτικά, περί τα 700.000 ακίνητα, που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ, θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers).

Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αυτών είναι κατοικίες διαφόρων κατηγοριών, αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά.

Πρακτικά, η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ένα ανελέητο κυνηγητό έχει ξεκινήσει η εφορία σε οφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο.

Με όπλο τους πλειστηριασμούς, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο ποσό των 113 δισ. ευρώ. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 7,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους. Συνολικά, χρέη στην εφορία έχουν 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ενώ σε 1.378.297 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Το μέτρο «φωτιά»

Στην απέλπιδα προσπάθεια της είσπραξης των οφειλών η κυβέρνηση επιστρατεύει το μέτρο των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να κάθονται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Τα funds στα οποία έχουν περάσει, πλέον, τα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών βγάζουν στο ηλεκτρονικό σφυρί ακίνητα, οικόπεδα, ακόμη και επαγγελματικές στέγες.

Δείτε ακόμα:  "Οργή" κατά Ντογιάκου από την αντιπολίτευση για το «μπλόκο» σε ΑΔΑΕ

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές και φορολογικές τους υποχρεώσεις και λόγω των λογαριασμών ρεύματος, αφού τα τιμολόγια που έφτασαν στα χέρια τους το προηγούμενο διάστημα ήταν διπλάσια και τριπλάσια των περσινών.

Το 2023 θα αποδειχτεί σκληρό για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αποχωριστούν το «κεραμίδι» τους, όταν η διαδικασία του πλειστηριασμού ξεκινήσει στη γνωστή πλατφόρμα e-auction.gr.

Από τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα των πλειστηριασμών παίρνει «φωτιά» και στη λίστα του… Σίντλερ βρίσκονται οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα και εργοστάσια. Κανείς δεν φαίνεται να γλιτώνει, καθώς με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το TAXIS, το TAXISnet, το ICISnet και το Elenxis, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να παρακολουθούν σε real time το προφίλ κάθε οφειλέτη, τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά του στοιχεία. Και τότε τι συμβαίνει;

Κάθε φορά που το χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο, με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής, τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τις τράπεζες.

Όμως αν ο οφειλέτης ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών, μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία συνολικού ποσού 500 ευρώ.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Η Ελένη Ρίτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχει σπουδάσει Graphic design και δημόσιες σχέσεις . Είναι λάτρης των social media και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα.