«Με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα που δεν έχουμε ευθύνη»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι υποστήριξε ο καπετάνιος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και το πλήρωμά του
Την αθωότητα τόσο του ίδιου, όσο και των άλλων 12 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη», οι οποίοι κατηγορούνται για πρόκληση πυρκαγιάς σε βαθμό κακουργήματος στην Ύδρα, φέρεται να υποστήριξε ο καπετάνιος της.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης, ο καπετάνιος της θαλαμηγού φέρεται να είπε: «Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα και έδωσα όλα τα στοιχεία, δεν έχουμε κάνει τίποτα, με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα που δεν έχουμε ευθύνη». Ειδικότερα, ο κ. Βάλλης εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι συνελήφθη και διώχθηκε το σύνολο του προσωπικού του ψυχαγωγικού σκάφους.
«Μπορώ να καταλάβω την αυτοδίκαιη ποινική ευθύνη του πλοίαρχου, αλλά γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ανθρώπους, π.χ. που ασκούσαν τις ειδικότητες του μάγειρα ή του καμαρότου;» διερωτήθηκε ο κ. Βάλλης και αποκάλυψε, ότι μίλησε με τον πλοίαρχο λίγο μετά το συμβάν: «Μου είπε: Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα και πήρα και έδωσα όλα τα στοιχεία, σε όλους τους φορείς, δεν έχουμε κάνει τίποτα, με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα που εμείς δεν έχουμε ευθύνη». Ακόμα ο κ. Βάλλης σημείωσε ότι με την παρούσα νομοθεσία απαγορεύεται απολύτως η ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και κατόπιν ενημέρωσης της κατά τόπον αρμόδιας λιμενικής αρχής, πράγμα που άλλαξε, καθώς μέχρι πρότινος, αν η αρχή το ενέκρινε αυτό, θα μπορούσε να γίνει. «Επομένως», κατέληξε, «κανείς πλοίαρχος δεν θα διακινδύνευε να χάσει το ίδιο του το ναυτικό δίπλωμα, κάνοντας τέτοιο που είναι ξεκάθαρα παράνομο».
Τέλος, ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν το έγγραφο που φέρει την ονομασία «Κατάλογος Προτιμήσεων» («Preference list»). Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στις μισθώσεις τέτοιων σκαφών, ένα τέτοιο έγγραφο υποβάλλεται από τους υποψήφιους μισθωτές προς την εταιρία, 10 μέρες πριν τον πλου και περιλαμβάνει όλες τις «ιδιαίτερες ψυχαγωγικές προτιμήσεις» των μισθωτών. «Αν οι συγκεκριμένοι μισθωτές είχαν την εντύπωση, ότι τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο, θα το έγραφαν στον κατάλογο εκείνο» ανέφερε ο κ. Βάλλης.
Δήμαρχος Ύδρας: «Αδιανόητο ότι κινδύνευσαν κάτοικοι κι επισκέπτες από τέτοια αιτία»
Την οργή του για τον κίνδυνο ο οποίος απείλησε το πευκόδασος της Ύδρας εξαιτίας της ενεργοποίησης πυροτεχνημάτων από παραπλέον σκάφος, εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κακουδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Ο κ. Κακουδάκης ευχαρίστησε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, τα εναέρια μέσα και τις ενισχυτικές δυνάμεις που κατέφθασαν στο νησί και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση αποζημίωσης από τους υπαιτίους. «Βιώσαμε τρομερή βλάβη, ψυχική οδύνη και τρομοκρατήθηκαν κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού. Είναι αδιανόητα ότι τέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο σε μέρα κόκκινου συναγερμού, σε απομονωμένη δασική έκταση στην οποία δεν είχαμε άμεση πεζή πρόσβαση για πυροσβεστική παρέμβαση. Σας υπενθυμίζω ότι από την Ύδρα δεν έχουμε καν ορατότητα προς το συγκεκριμένο σημείο, η περιοχή είναι σαφώς ορατή μόνο από τις Σπέτσες. Είμαι 10 χρόνια δήμαρχος του νησιού και πρώτη φορά συναντάω τέτοιο περιστατικό, Αν δεν είχε παρέμβει έγκαιρα η Πυροσβεστική, το δάσος θα είχε καεί και θα είχε απειληθεί ανοιχτά ο ίδιος ο οικισμός της Ύδρας».
Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη του πληρώματος εν αντιθέσει με τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρίας και τους μισθωτές, οι οποίοι μάλιστα αυθημερόν αναχώρησαν από τη χώρα, ο κ. Κακουδάκης υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της σχηματισθείσας δικογραφίας και επισήμανε την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Δείτε ακόμα:  Λουκέτο σε βενζινάδικο για παρέμβαση στο σύστημα εισροών – εκροών

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News