Μόνο με δανεισμό και προσωρινά η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμετακίνητο στη θέση του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει το Βρετανικό Μουσείο.
«Το Μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα δανεισμού οποιωνδήποτε αντικειμένων από τη συλλογή».
Η περίπτωση δανεισμού απορρίπτεται από την Αθήνα, καθώς συνεπάγεται και προϋποθέτει την αποδοχή της βρετανικής ιδιοκτησίας των Γλυπτών.
Η εκπρόσωπος σημείωσε πως το Μουσείο δανείζει 4.000-5.000 αντικείμενα κάθε χρόνο και ότι 170 αρχαιοελληνικά εκθέματα περιοδεύουν αυτήν τη στιγμή σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία «όπου θα φτάσουν και θα εμπνεύσουν νέα ακροατήρια πριν επιστρέψουν στο Μουσείο».
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως αυτά τα όμορφα έργα τέχνης αγαπιούνται από μία παγκόσμια κοινότητα. «Πιστεύουμε ότι η δημόσια πρόσβαση θα πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά αυτών των συζητήσεων, καθώς υπερβολικά συχνά οι συζητήσεις περιορίζονται σε νομικίστικο και ανταγωνιστικό υπόβαθρο αντί να επικεντρώνονται στο πώς θα μοιραστούμε τα Γλυπτά με έναν ευρύτερο κόσμο», συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κατά την εκπρόσωπο του λονδρέζικου ιδρύματος, «ο ρόλος ενός σύγχρονου μουσείου είναι να παρέχει ένα μέρος στο οποίο αυτά τα αντικείμενα προκαλούν δημιουργικότητα και βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοούν το παρελθόν, να διαμορφώνουν το παρόν και να προετοιμάζονται για το μέλλον. Πάντοτε πιστεύαμε ότι αυτά τα έργα βοηθούν τους επισκέπτες να εναγκαλιστούν αυτό το όραμα».
Η δήλωση της κατέληξε ως εξής: «Η εμβάθυνση της δημόσιας πρόσβασης, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για συλλογές να διαμοιράζονται και να γίνονται κατανοητές σε όλο τον κόσμο, παραμένει στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτυγχάνει το Βρετανικό Μουσείο».
«Υπάρχει μια συμφωνία που μπορεί να γίνει με την ελληνική πλευρά και ότι θα πρέπει να καθίσουμε κάτω ως λογικοί άνθρωποι».

Δείτε ακόμα:  Νέα εκδοχή για τον θάνατο της Ίριδας έδωσε σε ψυχολόγο στις φυλακές Κορυδαλλού

Newsroom | Pireas News