Ο χάρτης με τα ενεργά μέτωπα – Ριπές ανέμου έως και 113 χλμ. – Αυτοκτόνησε άνδρας που είδε το σπίτι του να καίγεται

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική – Στο νοσοκομείο τρία άτομα – Δείτε εικόνες
Στην τρίτη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς, που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες το απόγευμα και πλέον έχει πάρει δραματική τροπή ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι το μοναδικό ενεργό μέτωπο είναι αυτό ανατολικά από τη Διώνη και το Δασαμάρη έως τη Μαραθώνος.
Εκεί παραμένουν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αφού το μέτωπο δυτικά από το Ντράφι, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, είναι μικρό.

Ένας άνδρας 80 ετών έδωσε τέλος στη ζωή του στο σπίτι του που βρέθηκε περικυκλωμένο από τις φλόγες στην περιοχή ανάμεσα σε Παλλήνη και Ανθούσα.
«Ο μεγαλύτερος εχθρός στην πυροσβεστική επιχείρηση δεν είναι τίποτα άλλο από τον άνεμο. 04:50 είχαμε ριπές ανέμων που έφταναν τα 113 χλμ. την ώρα, που σε αντιστοιχία μποφόρ είναι εντάσεως 11. Και οι δημοσιογράφοι αυτό μας μετέφεραν, ότι δεν μπορούσε να ορίσει κανείς τον εαυτό του εκείνη την στιγμή καθώς τα πάντα λύγιζαν στην πορεία του ανέμου» περιέγραψε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός.
«Έχουμε κάνει μια περίμετρο από επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα τα οποία είναι ισχυρότατα από το πρωί, ήταν 5 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και ήταν σε αναμονή άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα για να σηκωθούν. Έχουν έρθει για να συνδράμουν από όλη την Ελλάδα πάνω από 430 πυροσβέστες, 120 πυροσβεστικά οχήματα, 30 πεζοπόρα τμήματα, με την ευρωπαϊκή δύναμη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες που συνδράμουν στις προσπάθειές μας. Χρειάζεται η συνέργεια πολλών άλλων παραγόντων, ελληνική αστυνομία, στρατός, ΕΚΑΒ, όπως συμβαίνει καθώς συνδράμουν όλοι όπου χρειάζεται από εχθές» συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμα:  Εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας στη θάλασσα

«Πρώτιστο μέλημά μας η ασφάλεια των πολιτών μας και η εξασφάλιση της περιουσίας τους, των δημοσίων δομών οι οποίες κινδύνευσαν» τόνισε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και σε βιομηχανικές περιοχές. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι να τεθεί και αυτή η πυρκαγιά υπό έλεγχο. ‘Έχουμε την πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5-6 το απόγευμα θα συνεχίσουν αυτοί οι δυνατοί άνεμοι να μαίνονται και από κει και μετά αναμένεται να κοπάσουν. Το μέτωπο που μας απασχολεί βρίσκεται στις περιοχές της Παλλήνης, της Ανθούσας, στο Διώνη και το Ντράφι. Αν κάποιος έβλεπε αυτή την στιγμή το επιχειρησιακό μας πλάνο, έχει γίνει ένας κύκλος ούτως ώστε να οριοθετήσουμε αυτό το κομμάτι της πυρκαγιάς και να δουλέψουμε σε αυτή την περίμετρο ώστε αυτές τις πολύ μεγάλες και πολλές διάσπαρτες εστίες που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις περιοχές, να τις περιορίσουμε» επισήμανε ο κ. Αρτοποιός.

Υπάρχει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα και αντικειμενική δυσκολία στις επιχειρήσεις, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

«Και οι επίγειες δυνάμεις είναι πάνω από την φωτιά, κυνηγούσαν την φωτιά. Στο νοσοκομείο Πεντέλης πήγαν κόντρα στο μέτωπο, που αντίκειται στην πυροσβεστική στρατηγική, καθώς το γιγαντιαίο μέτωπο έμπαινε εκείνη την ώρα στο Παίδων, το οποίο απειλούταν και μάλιστα υπήρχαν και κάποιες δεξαμενές με οξυγόνο και έδωσαν τιτάνιο αγώνα να σώσουν το νοσοκομείο.

Δυστυχώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε νότια, διένυσε μια πολύ μεγάλη πορεία, στην διάρκεια της οποίας στέλναμε μηνύματα στους πολίτες μέσω του 112, κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν μπορούμε, οι πυροσβέστες πέφτουν με αυτοθυσία στο μέτωπο» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Π.Υ.

Δείτε ακόμα:  Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Οινούσσες και Παναγιά

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

Newsroom | Pireas News