Οι αποζημιώσεις από τους δήμους για πτώσεις δέντρων σε αυτοκίνητα – Η διαδικασία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν βγάλει οι Δήμοι Αθηναίων, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης και Βριλλησίων – Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές
Πολλά προβλήματα και μεγάλες ζημιές έφερε η κακοκαιρία Ελπίδα. Εκατοντάδες δέντρα έσπασαν και έπεσαν σε αυτοκίνητα, και ήδη ορισμένοι δήμοι στην Αττική ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιώνουν τους κατόχους οχημάτων στις περιοχές ευθύνης τους, όπως σημειώθηκε στην ΕΡΤ. Πρώτος ο δήμος Αθηναίων ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή και ακολούθησαν οι δήμοι Γλυφάδας και Νέας Σμύρνης.
Δήμος Αθηναίων
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες «να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα», τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης που θα καταθέσουν δημότες.
Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο, είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Τεντόμας, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κλιματικής Αλλαγή και περιέγραψε την όλη διαδικασία.
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων γίνεται στην αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στο email [email protected] Τέλος, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22 – 2ος όροφος).

Οι αιτήσεις στην Γλυφάδα
Τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων κατά τη διάρκεια του χιονιά που έπληξε την Αττική, θα αποζημιώσει ο Δήμος Γλυφάδας. Όπως ανακοινώθηκε, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πενταψήφιο αριθμό του δήμου 15464, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την υποβολή της αίτησης και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι δύο προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη δημοτική Αρχή για την έγκριση της αποζημίωσης, είναι το αυτοκίνητο κατά τον χρόνο πτώσης του δέντρου, να βρισκόταν σταθμευμένο ή κινούμενο σε δημοτικό οδικό δίκτυο και να μην μπορεί ο κάτοχός του να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του εταιρεία.
Οι προϋποθέσεις στον δήμο Βριλλησίων
Αποζημιώσεις θα δώσει και ο δήμος Βριλλησίων. Η δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες που υπέστησαν υλικές ζημιές από πτώση δέντρων, τα οποία βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους, να υποβάλουν αίτημα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του δήμου, με αναγραφή στοιχείων επικοινωνίας του αιτούντα, αναφορά στον χρόνο, τον τόπο, τον τρόπο πρόκλησης της ζημίας και με αίτημα για αποζημίωση, προκειμένου ο δήμος να τους αποζημιώσει.
Όπως ανακοινώθηκε, οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, είτε για όχημα νόμιμα σταθμευμένο σε δημοτικό χώρο είτε σε χώρους μονοκατοικιών/πολυκατοικιών είναι:
1. Η ζημία να οφείλεται σε πτώση δέντρου, που είναι φυτεμένο σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο.
2. Η πρόκληση της ζημίας να αποδεικνύεται από δημόσιο έγγραφο (έκθεση βεβαιώσεως από το Βιβλίο Συμβάντων της Τροχαίας ή Απόσπασμα Ημερήσιου Δελτίου Οχήματος της ‘Αμεσης Δράσης ή Βεβαίωση της Π.Υ. ή Βεβαίωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων).
3. Η ζημία να μην μπορεί να αποζημιωθεί από ασφαλιστική εταιρεία ή από άλλη πηγή.
Μετά την παραλαβή της αίτησης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου θα επικοινωνήσουν με το αιτούντα, ώστε να τον ενημερώσουν για τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Η διαδικασία στο δήμο Νέας Σμύρνης
Με μια αναλυτική ανακοίνωση ο Δήμος της Νέας Σμύρνης εξηγεί στους οδηγούς οχημάτων την διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων σε πιθανές ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα από πτώση δέντρων:
Aίτηση του ιδιοκτήτη του οχήματος ή εξουσιοδοτημένου προς αυτό προσώπου.
Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν ο ιδιοκτήτης, ο αριθμός κυκλοφορίας και ο τύπος του οχήματος (μοντέλο-παλαιότητα-κυβισμός).
Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αποζημιωθεί για τη συγκεκριμένη υλικά ζημία από άλλη πηγή.
Παραστατικά που να τεκμηριώνουν το ύψος των εργασιών που έγιναν και των ανταλλακτικών που χρησιμοποιήθηκαν (εφόσον το όχημα είναι επισκευάσιμο).
Εκτίμηση της αξίας του οχήματος από ασφαλιστική εταιρία, πραγματογνώμονα ή και συνεργείο.
Δελτίο συμβάντος αστυνομίας – πυροσβεστικής ή άλλης υπηρεσίας.
Σε περίπτωση που έχει ασκηθεί ένδικο βοήθημα παραίτηση ή υπεύθυνη δήλωση περί παραίτησης. Αν κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση η απόφαση θα λαμβάνεται υπό την αίρεση προσκόμισης της παραίτησης στο Ταμείο προ της εκταμίευσης.
Φωτογραφίες, μαρτυρίες και λοιπό αποδεικτικό του συμβάντος υλικό.Οι αιτούντες θα στέλνουν την αίτησή τους, τις φωτογραφίες και το δελτίο συμβάντος στο [email protected] και ακολούθως το αρμόδιο τμήμα θα επικοινωνεί μαζί τους για τα περαιτέρω.
Τι προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων.
Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια.
Οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες
Για το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” ο Αλέξανδρος Πιτσικαλής, ασφαλιστικός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει κάλυψη στο ασφαλιστήριο για φυσικά φαινόμενα.

Δείτε ακόμα:  Δεμένα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια την Τετάρτη 6 Απριλίου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, όσοι έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά την σχετική βεβαίωση από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία, έναντι μικρού αντιτίμου.

Newsroom | Pireas News