Οι μαγευτικές… αλπικές λίμνες της Εύβοιας

Οι μαγευτικές… αλπικές λίμνες της Εύβοιας

TRAVEL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ορυχεία έφυγαν και άφησαν πίσω τους πανέμορφα μέρη, άγνωστα στους πολλούς

Η Ελλάδα έχει πολλές κρυφές και άγνωστες γωνιές που είναι άκρως εντυπωσιακές όταν τις ανακαλύπτεις και μαθαίνεις τελικά την ιστορία τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη βόρεια πλευρά της. Εκεί που κάποτε βρίσκονταν ορυχεία και σήμερα υπάρχει ένα υπέροχο αλπικό τοπίο με λίμνες. Ένα παράξενο σκηνικό που δεν συναντάς συχνά ιδιαίτερα έχοντας τη συγκεκριμένη ιστορία. Όλα αυτά στο περίφημο Μαντούδι. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών μακριά από την Αθήνα. Ας το εξερευνήσουμε ώστε να βρεθείτε εκεί με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί.

Εύβοια: Τα ορυχεία που σήμερα είναι άγνωστες… αλπικές λίμνες

 

Στο Μαντούδι, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί, υπέροχο αλπικό τοπίο σε απόσταση μόλις δυο ωρών από την Αθήνα. Εκεί θα δεις έναν συνδυασμό από μαγευτικές λίμνες μέσα στα βουνά. Και μπορεί να είναι ένα σημείο και μια περιοχή που θύμιζε για χρόνια σεληνιακό τοπίο με τους γιγαντιαίους «κρατήρες» από την εξόρυξη λευκόλιθου αλλά σήμερα η φύση έχει δημιουργήσει κάτι εντελώς διαφορετικό. 12 λίμνες στο σύνολο έχουν δημιουργήσει ένα ονειρικό και αλπικό κατά πολλούς σκηνικό. Δε θα διαφωνήσουμε.

Οι ιδιαίτερες αυτές λίμνες έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών σε δύο περιοχές. Η πρώτη περιοχή βρίσκεται στο Παρασκευόρεμα δηλαδή σε ένα σημείο ανάμεσα στο Προκόπι και το Μαντούδι. Η δεύτερη είναι στις πλαγιές του γειτονικού ορεινού όγκου Καντήλι, δηλαδή ανάμεσα στα χωριά Δαφνώνα, Κάκαβο, Σπαθάρι και Καλύβια.

Οι περισσότερες από τις λίμνες, σύμφωνα με το exploringgreece.tv, έχουν βάθος περίπου στα 80 μέτρα. Και υπάρχει λόγος που συνέβη αυτό. Το βάθος είναι τόσο καθώς σε αυτά τα μέτρα σταματούσε η εξορυκτική διαδικασία καθώς εμφανιζόταν ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Με την πάροδο των ετών τα υπόγεια ύδατα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό φιλόξενο οικοσύστημα. Εκεί θα συναντήσει κανείς πικροδάφνες, άγρια καλάμια, πεύκα και πλατάνια. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ιδιαίτερο και πανέμορφο τοπίο. Στα νερά των αλπικών λιμών ζουν πλέον πολλά αμφίβια ερπετά, πουλιά, χελώνες, αλλά και ψάρια από τους γόνους που έριξαν οι κάτοικοι.

Δείτε ακόμα:  «Μου έλεγε ότι αν αποκάλυπτα τα πάντα, το κράτος θα με έβαζε σε ίδρυμα»

Εκδρομή στην Εύβοια

 

Η εκδρομή στην Εύβοια είναι ένας ιδανικός τρόπος να περάσεις καλά χωρίς να έχεις κάνει πολλά χιλιόμετρα. Οι επιλογές αμέτρητες είτε πας με φίλους είτε με οικογένεια. Μπορείς να βρεις πεζοπορικές διαδρομές και να απολαύσεις μοναδική φύση. Αλλά και να σταθείς δίπλα στη θάλασσα  και να περπατήσεις στην άμμο. Σου προτείνουμε, δε, να κανονίσεις μια διανυκτέρευση στη Χαλκίδα και να οργανώσεις ένα πλήρες σαββατοκύριακο στην περιοχή με όλα όσα θες να δεις. Το σίγουρο είναι ότι αυτή δε θα είναι η μοναδική φορά που θα βρεθείς εκεί…

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News