Οι οδηγίες που έδωσε για την κηδεία του σε συμβολαιογραφική πράξη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του Πρωτοδικείου για τα ζητήματα κηδείας και ταφής του
Η τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου είναι θαμμένοι και οι γονείς του. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αφήσει συμβολαιογραφικό έγγραφο που έδινε συγκεκριμένες εντολές για τα όσα θέλει να γίνουν μετά τον θάνατό του.
Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το έγγραφο είχε ολοκληρωθεί από τις 16 Ιανουαρίου του 2020, και αναφέρει μεταξύ άλλων πως υπάρχει ήδη τάφος στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας για τον σκοπό της ταφής του.
Επίσης, με το ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών δήλωνε ότι ο ίδιος «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Μάλιστα όπως ανέφερε ο τάφος που του έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νέας Κυδωνίας «έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελπίδας Κατσαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Μίκης Θεοδωράκης ήθελε έναν λιτό τάφο, χωρίς σταυρό, τον οποίο του σχεδίασαν και τον ενέκρινε το 2009.
Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του, τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».
Στο ίδιο έγγραφο, το οποίο αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης ασφαλιστικών μέτρων που διεξήχθη σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με εκπρόσωπο συγκεκριμένου γραφείου τελετών προκειμένου αυτό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του.
Σήμερα η απόφαση του Πρωτοδικείου
Θέμα με την επιλογή του γραφείου τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία της κηδείας και ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη, ανέκυψε κατά την συζήτηση ενώπιον του Πρωτοδικείου σχετικά με την εφαρμογή της επιθυμίας του μουσικοσυνθέτη για τον τόπο ταφής του. Για το ζήτημα εκδόθηκε προσωρινή εντολή του δικαστηρίου, η οποία δεν επηρεάζει την προγραμματισμένη διαδικασία για το λαϊκό προσκύνημα της σορού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.
Το δικαστήριο δίνει εντολή στην πλευρά των εκτελεστών της επιθυμίας του μουσικοσυνθέτη να επιλέξει το γραφείο, ενώ ανακοίνωσε πως θα αποφανθεί συνολικά για το θέμα, σήμερα Τρίτη.
Ενώ όλες οι πλευρές συμφώνησαν να είναι στην Κρήτη η γη που θα δεχθεί τον εκλιπόντα, σύμφωνα με την επιθυμία του, στη συζήτηση στο Πρωτοδικείο ανέκυψε νέο θέμα με την επιλογή του γραφείου τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει χθες Δευτέρα το λαϊκό προσκύνημα της σορού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στην μητρόπολη Αθηνών, στο Πρωτοδικείο (τμήμα ασφαλιστικών μέτρων), συζητήθηκε η αίτηση συνεργατών του μουσικοσυνθέτη για την εφαρμογή της επιθυμίας του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, με τις δύο πλευρές, δηλαδή τον εκτελεστή της τελευταίας βούλησης του εκλιπόντος, Γιώργου Αγοραστάκη και τους συγγενείς του, Μυρτώ, Μαργαρίτα και Γιώργο, να εκφράζουν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Δείτε ακόμα:  Στη φυλακή οι τρεις πρώτοι μήνες ήταν πολύ κακοί για μένα

Ωστόσο, ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε νέα εμπλοκή, καθώς η πλευρά της κόρης του, Μαργαρίτας Θεοδωράκη, υποστήριξε μεν ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της» ως προς τον τόπο ταφής, αλλά εξαιρεί από την συναίνεση της την ανάθεση της κηδείας σε γραφείο τελετών. Η πλευρά της κ. Θεοδωράκη δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνει η εντολή στο γραφείο που ήδη έχει επιληφθεί των διαδικασιών και όχι εκείνο που σύμφωνα με την άλλη πλευρά είχε επιλέξει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Αγοραστάκη, δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών: «Παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, τονίζοντας πως δεν είναι απλά ένας νεκρός, αλλά μία «μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστή σε όλο τον πλανήτη».
Παρέμβαση στο δικαστήριο έκανε και το γραφείο τελετών που ήδη έχει εντολή για τις διαδικασίες κηδείας και ταφής, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αναφέροντας πως ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της βούλησης του εκλιπόντος να καθορίσουν γραφείο τελετών. Ανέφεραν επίσης, πως το φέρετρο έχει παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξαμήνου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία δαπάνη.

Newsroom | Pireas News