Ολυμπιακός: 96 ετών έγινε ο ΘΡΥΛΟΣ των γηπέδων!

Ολυμπιακός: 96 ετών έγινε ο ΘΡΥΛΟΣ των γηπέδων!

NEWS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

10 Μαρτίου 1925-10 Μαρτίου 2020… 96 χρόνια από την ίδρυση του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ελλάδα συμπληρώνονται σήμερα… Ο Ολυμπιακός μας έχει γενέθλια!

Θρύλε γερά, γερά και χρόνια σου πολλά! 96 χρόνια γεμάτα μεγάλες επιτυχίες, πολλές νίκες, αμέτρητους τίτλους, ανείπωτες στιγμές χαράς και υπερηφάνειας! Όλα αυτά και πολύ περισσότερα είναι ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς… Μια ιδέα που είχε γεννηθεί από το 1925 και είναι κάθε στιγμή μέσα στο μυαλό μας!

10/3/1925. Στην ταβέρνα του Μοίρα, στην καρδιά του Πειραιά… Μια ιδέα και μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αρκετούς μήνες πιο πριν παίρνει «σάρκα και οστά». Μια συνάντηση ξεχωριστή ανθρώπων που έχουν κοινό όραμα, κοινή σκέψη, κοινό στόχο. Είναι η πιο σημαντική ημέρα του Ολυμπιακού που έμελλε να γίνει ο Θρύλος του ελληνικού αθλητισμού. Ανάδοχος ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτός «βάφτισε» τον σύλλογο με το όνομα που έχει ακουστεί σε κάθε μήκος και πλάτος αυτού του πλανήτη! Ένα όνομα που επελέγη για να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, το ήθος, την ευγενική άμιλλα, την επικράτηση, εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες. Με τον Μιχάλη Μανούσκο, τον πρώτο πρόεδρο του Ολυμπιακού μας, να προσθέτει τις λέξεις «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Κι έτσι ο Θρύλος απέκτησε το πλήρες όνομά του.

Τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού ήταν 33: Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Δείτε ακόμα:  Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός LIVE STREAMING: Μόνο εδώ ζωντανά ο αγώνας

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού είχε πρόεδρος τον Μιχάλη Μανούσκο, αντιπροέδρους τους Νότη Καμπέρο και Τριαντάφυλλο Κρέμο, γενικό γραμματέα τον Σταύρο Μαραγκουδάκη, ταμία τον Όθωνα Κόκκινο, έφορο τον Παναγιώτη Λαγουμιτζή και μέλη τους Κώστα Κυρίμη, Νίκο Ζαχαρία, Γιάννης Λουλουδάκη, Δημήτρη Σκλιά και Ε. Κασιμάτη.

Με το ιδρυτικό και ιστορικό καταστατικό να αναφέρει στο πρώτο του άρθρο:

«Συνιστᾶται ἐν Πειραιεῖ ὑπό τόν τίτλον “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” Σωματεῖον, οὕτινος σκοπός εἶναι η ἀνάπτυξις τῆς σωματικῆς ἀγωγῆς παρά τῇ νεολαίᾳ καί ἡ κατά πάντα φίλαθλον τρόπον ἐξύψωσις αυτῆς. Τά πρός ἐπίτευξην τοῦ σκοποῦ τούτου μέσα ἔσονται α) ἡ ἵδρυσις ἀθλητικῶν χώρων πάσης φύσεως, β) ἡ ὀργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν ἀθλητικῆς κινήσεως, γ) ἡ ὀργάνωσις ἀθλητικῶν ἀγώνων πάσης φύσεως, ἑορτῶν, ἐκδρομῶν, ὀρειβασιῶν κλπ., δ) ἡ διά διαλέξεων καί ἐκδόσεως ἐντύπων προπαγάνδισις τῆς ἀθλητικῆς ἰδέας καί ε) ἡ διά παντός τρόπου ἀνάπτυξις κινήσεως ἐξυπηρετικῆς τῆς νεολαίας. Ο “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” ἔχει ἰδία σφραγῖδα εἰκονίζουσαν δαφνηφόρον κεφαλήν ἀθλητοῦ και περί αὐτήν τόν τίτλον τοῦ Σωματείου».

Το έμβλημα και τα χρώματα…

Αυτό που επελέγη ως έμβλημα του Ολυμπιακού ήταν «δαφνηφόρος κεφαλή αθλητού», ο Δαφνοστεφανωμένος Έφηβος! Όσον αφορά στα χρώματα, το κόκκινο και το λευκό. Την ιδέα για αυτά είχε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος. Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, ενώ το λευκό την αγνότητα. Όσον αφορά στον Ολυμπιακονίκη Έφηβο, το έμβλημα του συλλόγου, είναι ο αιώνιος πρεσβευτής της ολυμπιακής κληρονομιάς και ιδέας. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να γράφεται η ιστορία και τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, να έρχονται μεγάλες επιτυχίες, αμέτρητες νίκες, χιλιάδες τίτλος. Και το προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ του ελληνικού αθλητισμού να ακολουθεί τον Ολυμπιακό!

Δείτε ακόμα:  ΥΠΕΡ....πολύτιμος βαθμός για τον Ολυμπιακό στο Μπακού!

Ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος!

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού ιδρύθηκε αμέσως, με πρώτο προπονητή τον Γιάννη Ανδριανόπουλο. Το 1925 ιδρύθηκαν επίσης το τμήμα Πόλο, το τμήμα Στίβου και το τμήμα της Κολύμβησης. Το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1926, όπως και το οπλομαχητικό τμήμα. Το 1927 ιδρύθηκε το τμήμα της Κωπηλασίας. Το 1930, ο Ολυμπιακός ίδρυσε ομάδα Χάντμπολ και τμήμα Ποδηλασίας. Το τμήμα Μπάσκετ ιδρύθηκε το 1931. Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα ιδρυθούν και νέα τμήματα για τον Ολυμπιακό. Τα τμήματα του μπάσκετ Γυναικών και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το 1947, ενώ το 1949 ιδρύεται το τμήμα Ιστιοπλοΐας. Το 1958 ιδρύθηκε το τμήμα Σκοποβολής του συλλόγου. Το τμήμα άρσης βαρών ξεκίνησε τη δραστηριότητά του, το 1960. Το τμήμα πάλης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1961.

Οι διεθνείς τίτλοι του Ολυμπιακού…

Δεν είναι μονάχα Θρύλος για τον ελληνικό αθλητισμό ο Ολυμπιακός. Είναι ένας σύλλογος με πολλούς διεθνείς τίτλους. Σε πολλά αθλήματα… Κάτι που δεν έχει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο…

** Βαλκανικό Κύπελλο το 1963, στο ποδόσφαιρο

** Πρωταθλήματα Ευρώπης το 1997, το 2012 και το 2013, στο μπάσκετ

** Διηπειρωτικό Κύπελλο το 2013, στο μπάσκετ

** Κύπελλο Κυπελλούχων το 1996, στο βόλεϊ Ανδρών

** Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 2005, στο βόλεϊ Ανδρών

** Τσάλεντζ Καπ το 2018, στο βόλεϊ Γυναικών

** Κύπελλα Πρωταθλητριών το 2002, στο πόλο Ανδρών

** Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2002, στο πόλο Ανδρών

** Πρωτάθλημα Ευρώπης το 2018, στο πόλο Ανδρών

** ΛΕΝ Τρόφι το 2014, στο πόλο Γυναικών

** Ευρωλίγκα το 2015, στο πόλο Γυναικών

Δείτε ακόμα:  ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1: Το πάνω χέρι οι Πειραιώτες για τον τελικό (Highlights)

** Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2015, στο πόλο Γυναικών

** Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανδρών το 2006, στην Πάλη

gavros.gr

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.