Όργιο λαθροθηρίας μεταναστευτικών πτηνών πάνω από το Ιόνιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενώ το εαρινό κυνήγι έχει απαγορευθεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες περί τα 57.000 πουλιά θανατώθηκαν την άνοιξη του 2021
Την άνοιξη του 2021 θανατώθηκαν 57.000 μεταναστευτικά πουλιά από σκάγια λαθροθήρων πάνω από το Ιόνιο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης που βασίστηκε σε δεδομένα που συνέλλεξε το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, με τη χρήση ηχοκαταγραφικών αισθητήρων.
Κύριος στόχος των λαθροθήρων το παγκοσμίως απειλούμενο τρυγόνι, του οποίου οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ το εαρινό κυνήγι έχει απαγορευθεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, την άνοιξη τα τρυγόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη, με τα δυτικότερα σημεία της χώρας μας να αποτελούν αναγκαίο -και κρίσιμο για την επιβίωσή τους- σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού.
Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, «παρά την απαγόρευση, ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ούτε οι τοπικές αρμόδιες αρχές έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν αυτή την αποτρόπαια πρακτική, με τα ακουστικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν πως το “ανοιξιάτικο κυνήγι” όπως αποκαλείται συχνά, συνεχίζεται ακάθεκτο σε πέντε νησιά του Ιονίου, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, το Μαθράκι και τους Οθωνούς».
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ξεκίνησε πιλοτικά από το 2019 την ακουστική παρακολούθηση περιοχών της Ζακύνθου που είναι διαβόητες για την «παραδοσιακή» δραστηριότητα εξόντωσης τρυγονιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ενώ το 2021 η δράση επεκτάθηκε σε πέντε ακόμα νησιά, στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα Κατά των Άγριων Πουλιών.
Μόνο εκείνη τη χρονιά, οι εννιά ακουστικοί αισθητήρες του δικτύου κατέγραψαν συνολικά 20.905 πυροβολισμούς στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα που επεξεργάστηκε τα δεδομένα, τα πραγματικά νούμερα για το σύνολο της επιφάνειας των νησιών είναι σημαντικά μεγαλύτερα, ενώ εκτιμάται πως μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες (Μάρτιος – Μάιος 2021) στις περιοχές αυτές πυροβολήθηκαν παράνομα πάνω από 57.000 πουλιά, με κύριο είδος-στόχο το Τρυγόνι.
Σύμφωνα πάντα με την Ορνιθολογική: «Καθίσταται επομένως σαφές ότι η εαρινή λαθροθηρία ζει και βασιλεύει, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορoνοϊό».
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά, όταν αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά ότι η εαρινή λαθροθηρία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Δεκάδες χιλιάδες “μεμονωμένα περιστατικά” απαιτούν ανάληψη δράσης τώρα, υπογραμμίζει η Οργάνωση σε ανακοίνωσή της, καλώντας το ΥΠΕΝ σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη θέσπιση μέτρων.

Δείτε ακόμα:  Πυρκαγιά σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην Κορινθία

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News