Οταν ο εχθρός που σαμποτάρει την ευτυχία μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός

Οταν ο εχθρός που σαμποτάρει την ευτυχία μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός

NEWS ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Της Χριστίνας Βλαχοπούλου*

christinavl@hotmail.com

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που μόλις τους πλησιάζει η αγάπη και η χαρά , ενώ φαινομενικά τις επιδιώκουν, αρχίζουν να τις σαμποτάρουν. Κάνουν τα πάντα για να βρούνε δικαιολογίες που θα τους απομακρύνουν απο κάθετι καλό.
Λες και δεν αντέχουν να πάνε καλά τα πράγματα για εκείνους, λες και η χαρά στα μάτια τους κρύβει κινδύνους που τους βάζει σε άμεσο συναγερμό. Ο εγωισμός, η καχυχποψία, η υπερανάλυση, ο φόβος , ο θυμός και οι απόλυτες αντιδράσεις αρκούν για να διώξουν απο την ζωή μας αξιόλογους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στο εξελιχτικό μας ταξίδι.

Τα άτομα που σαμποτάρουν τον εαυτό τους δεν είναι ποτέ ικανοποιημένα σε κανέναν τομέα. Ακόμα και αν διαθέτουν ικανότητες και προσπαθούν να πετύχουν ένα στόχο βλέπουν παντού προβλήματα και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να το ευχαριστηθεί. Βιώνουν έντονη πίεση και δεν χαλαρώνουν ποτέ, εξαντλώντας πνευματικά και σωματικά τον εαυτό τους. Η αμφιβολία και η ανασφάλεια τα αποθαρρύνει απο το να κυνηγήσουν τις επιθυμίες τους και τα κρατά στάσιμα.
Το “ αλλά” που βάζουν σε κάθε τι όμορφο υποτιμώντας την αξία του ακυρώνει κάθε προοπτική να αφεθούν σε μια εμπειρία , χτίζει την αμφισβήτιση και εμποδίζει την συγχώρεση.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους κάποιος σαμποτάρει τον εαυτό του είναι η αναποφασιστικότητα και η αναβολή, η συνεχής δικαιολογία για να μην προχωρήσει η ολοκλήρωση ενός στόχου.Η απόδοση ευθυνών στους άλλους είναι ακόμα ένας μηχανισμός που αποτρέπει τον άτομο απο την αυτοκριτική και την δράση. Η υπερβολική τελειομανία είναι ακόμα ένα μοτιβο που οδηγεί στην αδράνεια και το τέλμα. Η απόσυρση και η παραίτηση μπορεί να ανακουφίζει απο τον φόβο του άγνωστου και της αποτυχίας αλλά μας στερεί ευκαιρίες και εξέλιξη.

Δείτε ακόμα:  5 καθημερινοί κανόνες ηρεμίας

Το αυτο-σαμποτάζ είναι μια συμπεριφορά που πηγάζει απο ένα κομμάτι μέσα στο άτομο που κατά βάθος δεν πιστεύει οτι αξίζει και έχει μεγαλώσει σε ένα περιβαλλον που δεν υπήρχε εμπιστοσύνη αλλά έντονη επικριτικότητα και ίσως και οι ίδιοι γονείς δεν κυνηγούσαν τα όνειρα τους. Για το άτομο το οικείο θεωρείται η απογοήτευση και η αποφυγή της απογοήτευσης με κάθε κόστος- σαμποτάροντας έτσι κάθε θετική προοπτική.

Ανεξαρτήτως των οικογενειακών και προσωπικών βιωμάτων που ο καθένας μπορεί να έχει, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να ενδυναμώσουμε τα δυσλειτουργικά κομμάτια του εαυτού μας ώστε να ξεφύγουμε απο τον φαύλο κύκλο της ηττοπάθειας και της αυτοκαταστροφής.. Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση οτι εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε την ευτυχία μας . Ο στόχος είναι το χτίσιμο μιας υγιούς εικόνας για τον εαυτό μας που δεν επηρεάζεται απο τις γνώμες των άλλων. Εντοπίζοντας και εξετάζοντας σκέψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές που μας περιορίζουν και βλάπτουν την αυτοπεποίθηση μας θα οδηγηθούμε σε νέες θετικές επιλογές και μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία.

Η χαρά της ύπαρξης και η χαρά της ζωής είναι ένα συναίσθημα που οδηγεί σε ουσιαστικές σχέσεις, δημιουργικότητα και εξέλιξη. Αυτή η χαρά συνδέεται με το τώρα και τις στιγμές, την ικανότητα απόλαυσης ,αγάπης , ευγνωμοσύνης και την αποδοχή του εαυτού μας.

Ακυρώνοντας την χαρά δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας αντιθέτως τον βυθίζουμε στην απομόνωση των χαμένων ευκαιριών.

Η Χριστίνα Βλαχοπούλου είναι Ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική, Κλινική & Κοινοτική Ψυχολογία. Αρθρογραφεί σε ελληνικούς και διεθνείς ιστότοπους και στο περιοδικό Τηλέραμα. Παράλληλα ασχολείται με την υποκριτική, την σκηνοθεσία και την συγγραφή σεναρίων. Συμμετέχει εθελοντικά΄σε εκστρατείες ενημέρωσης για την φιλοζωία και διεξάγει ενδυναμωτικές ομιλίες που αφορούν την ψυχική υγεία και την αυτοβελτίωση.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News