ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

PaxLovid: Το νέο αντιικό χάπι της Pfizer για τον Covid- Πως χορηγείται

PaxLovid: Το νέο αντιικό χάπι της Pfizer για τον Covid- Πως χορηγείται

BREAKING NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για το νέο αντιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού, Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID®, PFIZER), το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς από την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022. Θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση της μολνουπιραβίρης (LAGEVRIO), δηλαδή του χαπιού της Merck.

Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ.

Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg.

Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης<30 mlmin), ενώ σε ασθενείς με μέτριου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 min)απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.Λόγω πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής είναι υποψήφιος το paxlovid, συνιστάται να γίνεται έλεγχος πιθανές αλληλεπιδράσεις όλων των ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, χρήση του συνδέσμου https:>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)

-Χρόνια ηπατική νόσος

-Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)

-Πνευμονική ίνωση

-Xρoνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

-Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Δείτε ακόμα:  Γιατί εξετάζεται η καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων Moderna και Pfizer

λεωνιδας μανωλακος

Newsroom | Pireas News