ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Πόσο πιθανός είναι ο συνδυασμός Όμικρον και Δέλτα – «Με τις δύο δόσεις εμβολίου παρέχεται κάλυψη 50% με 60%»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βατόπουλος: Το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση
Αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική αλλά προς το παρόν τα στοιχεία από Νότια Αφρική και Βρετανία δεν δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης. Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερμετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε. Εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση.
«Για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός» τόνισε, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις γιορτές και πρότεινε τη διεξαγωγή τεστ rapid ή self πριν από τις συναντήσεις.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Δείτε ακόμα:  Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί σε κλεμμένο αυτοκίνητο – Προσπάθησαν να εμβολίσουν τους αστυνομικούς

λεωνιδας μανωλακος

Newsroom | Pireas News