Πότε κορυφώνεται το τέταρτο κύμα – Το χειρότερο και το πιο ήπιο σενάριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ποιο επίπεδο πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός για να χτιστεί το τείχος ανοσίας
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στη χώρα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας που τροφοδοτείται από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Στην πορεία της πανδημίας, την κορύφωση των κρουσμάτων αλλά και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (27/07) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε στο MEGA, λόγω παραθεριστικής περιόδου θα υπάρξει νέα κινητικότητα. «Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα» τόνισε.
Κορονοϊός: Σε ποιο επίπεδο πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός για να χτιστεί το τείχος ανοσίας
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.
«Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.
«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Οι εμβολιασμένοι που νοσούν και τα παιδιά
Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στους εμβολιασμένους που νοσούν. «Σε πολλές από τις εμβολιαστικές πράξεις και προγράμματα, όπως και της γρίπης, υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις. Όμως στους εμβολιασμένους η νόσος διαδράμει ήπια. Και σε αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία, έχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια σοβαρή νοσηλεία», είπε.
Σχολιάζοντας την περίπτωση του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει νοσήσει δύο φορές από covid ενώ είναι εμβολιασμένος, έκανε λόγο για μια περίπτωση που δεν είναι συχνή. «Βρισκόμαστε σε διαδικασία ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης. Το ποσοστό των ανθρώπων που νόσησαν δύο φορές είναι πολύ σπάνιο», ανέφερε.
Μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Λουκίδης έκανε λόγο για δύσκολη εξίσωση, καθώς όπως είπε «οι μελέτες είναι μικρές και περιορισμένες». Προέκρινε έτσι ότι «πρέπει να προηγηθούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και σαφέστατα πρέπει να είναι μια εξίσωση στην οποία πρέπει να υπάρχει η συναίνεση της οικογένειας».
Αναφερόμενος ο καθηγητής στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών σημείωσε: «Δεν επιτρέπεται οι εκπαιδευτικοί να είμαστε στο 60-70% στους εμβολιασμούς και να ζητάμε στους άλλους να εμβολιαστούν. Εμείς πρέπει να είμαστε πρώτοι και μετά οι υπόλοιποι».

Δείτε ακόμα:  Τοπικές βροχές στα δυτικά, νότια και ανατολικά της χώρας

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News