Πότε ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός ιός – Ο ρόλος των εμβολιασμών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζαούτης: Αυτή την στιγμή δεν τίθεται θέμα lockdown
«Προχωράμε προς το τείχος ανοσίας, τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι. Όταν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 80%-90% τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων. Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα», ανέφερε σχετικά με την πορεία της πανδημία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ o νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.
Όσο αφορά στα νέα μέτρα, με τις «ελευθερίες» που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, από το περασμένο Σάββατο, σημείωσε πως «η πιθανότητα να κολλήσει την λοίμωξη κάποιος εμβολιασμένος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι είναι στον ανεμβολίαστο. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, καθώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν έναν χρόνο, έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό εμβολιασμένων ατόμων».
Ο κύριος σκοπός, συμπλήρωσε, είναι να μην νοσούμε σοβαρά, να μην μπαίνουμε στα νοσοκομεία να μην χάνουν την ζωή τους οι συνάνθρωποί μας.
«Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας. Θα παρουσιάζουμε λοιμώξεις ήπιες όπως τα κρυολογήματα. Όταν καταφέρουμε να μην έχουμε υψηλή θνητότητα, και νοσηρότητα τότε ο κορονοϊός θα γίνει όπως και οι άλλοι ιοί. Έχουμε μάθει όμως κάποιες βασικές αρχές από την πανδημία και μέτρα υγιεινής που θα μας βοηθήσουν με όλους τους ιούς στο μέλλον, όπως έγινε και με την γρίπη πέρσι».
Το όπλο που έχουμε στα χέρι μας είναι το εμβόλιο, που είναι σίγουρα αποτελεσματικό, όπως βλέπουμε και από τα καθημερινά δεδομένα, ποιοι είναι που νοσηλεύονται και χάνουν την ζωή τους, τόνισε ο κ. Ζαούτης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να μιλάμε πια για νέο εμβόλιο. «Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άτομα, δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο και από εμβόλια που κυκλοφορούν χρόνια».
Ερωτηθείς ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αν υπάρχει πιθανότητα να ζήσουμε ξανά περιοριστικά μέτρα με lockdown, ο κ. Ζαούτης απάντησε πως αυτή την στιγμή, δεν τίθεται θέμα lockdown, παρότι είναι μια δυναμική κατάσταση και αν γίνει κάτι πολύ διαφορετικό θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε ό,τι μας παρουσιάσει αυτός ο ιός.

Δείτε ακόμα:  Φωτιά στην Εύβοια – Οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News