Προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε τους χάρτες
Προειδοποίηση για επίπεδο επικινδυνότητας 3 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα την Παρασκευή απευθύνει η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).
Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από την θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

 
Όσον αφορά στον επερχόμενο καύσωνα, όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες, την Πέμπτη 13/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στην Αθήνα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα. Την Παρασκευή 14/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

 
Επιπροσθέτως, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.
«Παρασκευή έως Κυριακή οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες», λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε χθεσινή του ανάρτηση για να συνεχίζει πως «εισερχόμαστε σε μια μακρά περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, μιας και τα νεότερα στοιχεία επιμένουν ότι, μπορεί από τη Δευτέρα και έπειτα να υποχωρεί ελαφρώς ο υδράργυρος, όμως πιθανότατα και η επόμενη εβδομάδα θα είναι θερμή.
Σας παρουσιάζω τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε ότι αφορά στις ελάχιστές και τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας».

Δείτε ακόμα:  Στην Ύδρα σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News