Οι εγκληματικές οργανώσεις προκάλεσαν στον Οργανισμό ζημιά 3,5 εκατομμυρίων ευρώ
Το δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του ένας από τους συνολικά επτά κατηγορούμενους που πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου ως μέλη κυκλωμάτων που δρούσαν, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, και με εικονικές συνταγογραφήσεις φέρονται να εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ προκαλώντας ζημία 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κατηγορούμενος με το κωδικό όνομα «Μισέλ», που κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του, εμφανίζεται ως ένας από τους διακινητές των παρανόμως συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε πιάτσες τοξικομανών.
Μάλιστα , ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε επιφορτιστεί, μεταξύ άλλων, και με την υποχρέωση να βρίσκει ΑΜΚΑ ασφαλισμένων και να παρουσιάζεται, κατά περίπτωση, ως ιατρός ή βοηθός ιατρού, ανάλογα σε ποιον απευθύνεται.
Σύμφωνα με τη δικογραφία ο κατηγορούμενος, παραλάμβανε φάρμακα τα οποία είτε παρέδιδε στον 51χρονο γιατρό που φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση , είτε τα διακινούσε σε τρίτα πρόσωπα.
Τρεις κατηγορούμενες μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους. Σε δυο επιβλήθηκαν οι όροι της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα και της εγγυοδοσίας ύψους 10 χιλιάδων ευρών.
Η γιατρός που απολογήθηκε σήμερα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους καθώς σύμφωνα με τον συνήγορό της προσκόμισε στην ανάκριση στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είχε προβεί σε νόμιμες συνταγογραφήσεις.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες ώρες για την τύχη των υπολοίπων κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ενώ αύριο δίνουν εξηγήσεις οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, μεταξύ αυτών φαρμακοποιοί και γιατροί.
Οι κατηγορούμενοι , είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος όπως διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη , διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.α.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε τουλάχιστον 90.000 εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις οποίες χρησιμοποίησαν περίπου 3.500 ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών που είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές.
Η διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν , σύμφωνα με την κατηγορία, μέσω των φαρμακείων, καθώς και των γιατρών σε πελάτες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ρεπορτλάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.