Ο δημοτικός σύμβουλος Μάνος Δερτούζος με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για τη μετατροπή του νησιού σε «νεκροταφείο σαπιοκάραβων με την ανοχή και ένοχη σιωπή της Δημοτικής Αρχής».
Η ολιγωρία της κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την πολιτιστική κληρονομιά επιβεβαιώνεται καθημερινά. Το δήθεν ενδιαφέρον εξαντλείται στα μεγάλα λόγια και τις φιέστες άνευ σημασίας, τη στιγμή που διαπράττονται μικρά εγκλήματα εις βάρος των δημόσιων αγαθών και των πολιτών που συνδέονται με αυτά.
Προπαραμονές των Χριστουγέννων στις 22 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, βυθίστηκε το πλοίο «ΠΟΝΤΟΣ» (πρώην Φ/Γ«ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ») στην πολλαπλώς προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων και την Κοινότητα Αμπελακίων.
Εκεί που δόθηκε άδεια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη λειτουργία διαλυτηρίου πλοίων (για 15 χρόνια) της εταιρείας Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε., παρότι βρίσκεται σε ζώνη Α’ προστασίας.
Μάλιστα το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού δεν έλαβε οποιαδήποτε μέριμνα για την τήρηση του νόμου και την προστασία του μνημείου της παγκόσμιας ιστορίας.
Το συγκεκριμένο πλοίο κατέπλευσε από την Ελευσίνα ρυμουλκούμενο (στις 13/10/20) στα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ» όπου παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα, παρά τις επισημάνσεις για την επικινδυνότητά του, μαζί με τα άλλα «χαρακτηρισμένα επικίνδυνα – επιβλαβή πλοία και Ναυάγια τα οποία ΑΠΟΜΑΚΡΥΘΗΚΑΝ από την Ελευσίνα με πανηγυρισμούς και δυστυχώς ήρθαν στη Σαλαμίνα, χωρίς η Δημοτική Αρχή Σαλαμίνας να εκφράσει ούτε μία στιγμή τη διαμαρτυρία της» γράφει ο δημοτικός σύμβουλος Μάνος Δερτούζος στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε για το θέμα καθώς «στις 22 Δεκεμβρίου 2021 […] το πλοίο βυθίστηκε παραδόξως με το όνομα “ΠΟΝΤΟΣ”».
Υπογραμμίζει «οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι τεράστιες. […] Τεράστια επίσης είναι και τα ερωτήματα για τις ευθύνες των Δημοτικών, Λιμενικών και Αρχαιολογικών Αρχών που βλέπουν, ακούνε και δεν μιλάνε».
Η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων με έγγραφό της (24/12/21) προς το Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας, το Λιμεναρχείο Πειραιά και κοινοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Διοικητική Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) επισημαίνει ότι το ημιβυθισμένο πλοίο προκαλεί «σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τις συνέπειες στη ρύπανση του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, όπως επίσης και του βυθού της θάλασσας, όπου υπάρχουν κατάλοιπα αρχαίων πλοίων και ερειπίων».
Το έγγραφο αναφέρει ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων που βρίσκονται πολύ καιρό αγκυροβολημένα στον Αρχαίο Λιμένα Σαλαμίνας. Μάλιστα για το αγκυροβόλι σε ενάλιο αρχαιολογικό χώρο «απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Ν. 3028/2002)», κάτι που δεν έχει συμβεί καθώς το θέμα δεν έχει εισαχθεί στο ΚΑΣ.
Τα μέλη της επιτροπής μεταξύ άλλων ζητούν «να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στους υπαίτιους της μεταφοράς και διατήρησης των ανωτέρω επικίνδυνων πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων στην ενάλια αρχαιολογική ζώνη της Σαλαμίνας.
Να μεριμνήσετε για την άμεση απομάκρυνση της ημιβυθισμένης επικίνδυνης φορτηγίδας ΠΟΝΤΟΣ, όπως επίσης και των λοιπών επικίνδυνων πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων που βρίσκονται στην περιοχή.
Να προστατευθεί ο θαλάσσιος και χερσαίος χώρος από πιθανή ρύπανση εξαιτίας του ναυαγίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας».
Πάντως και η Δημόσια Αρχή Λιμένων αποφάσισε (23/12/21) οι υπεύθυνοι της φορτηγίδας «ΠΟΝΤΟΣ» να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες «για την απομάκρυνσή του, για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος και να αποτραπεί κάθε επιβλαβής συνέπεια από την ύπαρξη της ημιβυθισμένης (μη αυτοκινούμενης) φορτηγίδας.
Τον καθορισμό προθεσμίας τριών (03) ημερών […] για την ασφαλή απομάκρυνση της φορτηγίδας». Προβλέπει ακόμα ότι σε περίπτωση παράβασης της απόφασης θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.
Από efsyn.gr
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.