Σταθεροποιημένη η εικόνα της Αττικής στις μετρήσεις του ιικού φορτίου από τα λύματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πρέπει να επιστρέψουν οι εμβολιασμένοι στην κανονικότητα»
«Η εικόνα από τα λύματα στην Αττική είναι σταθεροποιημένη, όπως παρουσιάζεται από τις πρόσφατες μετρήσεις. Η εικόνα από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων ποικίλλει. Ουσιαστικά, οι περισσότερες περιοχές δείχνουν αύξηση, με την Λάρισα και το Ρέθυμνο να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη», σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Έχει μεγάλη σημασία και η αφετηρία του ιικού φορτίου, αλλά η απότομη διασπορά είναι πολύ συνηθισμένη, συνήθως έτσι συμβαίνει. «Και στην Αθήνα παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, δείχνει περίπου 500 θετικά κρούσματα από τις συσχετίσεις που έχουμε κάνει όλο τον προηγούμενο χρόνο». Επιπλέον, τα στελέχη Άλφα και Δέλτα αναπτύσσουν μεγάλο ιικό φορτίο. Ακόμα και σε εμβολιασμένους μπορεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο στους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιο.
«Αυτό το οποίο βλέπουμε εμείς από τα λύματα είναι 5 ημέρες πιο μπροστά όσο αφορά τα θετικά κρούσματα και 7-8 ημέρες για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι συνάδελφοι που τρέχουν τα περισσότερα μακροπρόθεσμα μοντέλα με βάση αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την εκτίμηση ότι προς το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε την κορύφωση του κύματος, που μπορεί να δώσει περίπου 3500 κρούσματα ημερησίως», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Προσέθεσε ότι με βάση την προηγούμενη εικόνα αυτό ακούγεται φυσιολογικό καθώς και ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων έχει να κάνει και με τον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ.
Αναφορικά με την πιθανότητα να ξαναζήσουμε lockdown, ο κ. Θωμαΐδης, υπογράμμισε ότι διαχρονικά έχει φανεί πως τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και γι’ αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη να υπάρξει ξανά lockdown, εκτός αν γίνει κάτι τραγικό που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
«Ωστόσο καλό είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός, για να μπορούν και οι επιχειρήσεις να προσφέρουν στους εμβολιασμένους αυτά που τους είχαν απαγορευθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα μέτρο στις συναντήσεις των εμβολιασμένων, ούτε καν μάσκες. Νομίζω πως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Χωρίς αυτό να είναι τιμωρητικό. Δεν είναι σωστό να τιμωρείς κάποιον που δεν έχει κάνει κάτι, είναι καλό να διευκολύνεις κάποιον που έχει κάνει κάτι. Και βοηθιούνται και αυτοί που μπορούν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθουν σε μια κανονικότητα και να μπορέσουν να εργαστούν φυσιολογικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Δείτε ακόμα:  Διέρρηξαν σπίτια σεισμόπληκτων στην Κρήτη – Τα έκαναν άνω-κάτω αλλά δεν βρήκαν χρήματα και κοσμήματα

Newsroom | Pireas News