Σταυρούλα Βουτυράκου: Άρθρο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Σταυρούλα Βουτυράκου: Άρθρο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είχε οριστεί από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα, κατά του Τουρκικού ζυγού και πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος, πρότεινε την καθιέρωση του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, ως ημέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης ολόκληρης της Ελλάδας.

Και δικαίως αφού η Επανάσταση του 1821 υπήρξε καταστατικό στοιχείο της ελληνικής, αλλά και ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε. Χρόνια αυτόνομα, χρόνια αναγεννησιακά, χρόνια λεύτερα. Χρόνια κατά το πέρας των οποίων οι Έλληνες άφησαν με τη ζωή και το έργο τους, το αποτύπωμά τους στον κόσμο, διασώζοντας την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, κερδίζοντας τον πόλεμο κατά του εχθρού.

Καβάφης, Κάλλας, Ροΐδης, Πολίτης, Παλαμάς, Ψυχάρης, Αβέρωφ, Βιζυινός, Λούης, Παπαδιαμάντης, Τσικλητήρης, Καζατζάκης, Παπανικολάου, Ζαμπέτας, Κακλαμανάκης, Αγγελόπουλος, Καζαντζίδης, Βογιατζής, Μπεχράκης, Μερκούρη, Μικρούτσικος, Αντετοκούμπο, Τάκι, Παλληκαρίδης, Βλαχάκος, Καταθανάσης, Γιαλοψός και πλήθος άλλων, που είτε σήκωσαν την ελληνική σημαία στους ώμους είτε όχι, τη μετέφεραν στα πέρατα της γης και ταξίδεψαν τον Εθνικό μας ύμνο από άκρη σε άκρη.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, γιορτάζει το έθνος μας. Γιορτάζουν οι πρόγονοί μας, γιορτάζουν οι αφανείς ήρωες, γιορτάζουμε εμείς και τα παιδιά μας, γιορτάζουν όλοι οι Έλληνες. Γιορτάζει κάθε κόκκος χώματος αυτού του τόπου, κάθε σταγόνα θάλασσας και κάθε σύννεφο από τον περήφανο και αδούλωτο ουρανό του.
Χρόνια πολλά Έλληνα! Χρόνια Πολλά Ελλάδα μου!

Βουτυράκου Α. Σταυρούλα
Φιλόλογος
MA Inclusion & Special Educational Needs & Disability
Υποψήφια Βουλευτής Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία
Διευθύντρια Σπουδών και Ιδιοκτήτρια στον εκπαιδευτικό οργανισμό ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Δείτε ακόμα:  17 Μαρτίου 1821: Σαν σήμερα πριν 200 χρόνια ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση από τη Μάνη!

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News